Αρχική Σελίδα | Επικοινωνία English |

 
 

  Το σχολείο

  Οι καθηγητές 

  Οι μαθήτριες

  Ευρ.Προγράμματα 

  Δραστηριότητες

  Η πόλη μας

  Ανακοινώσεις

  Συνδέσεις   

 

ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Καραΐσκου 147 & Μπουμπουλίνας

ΤΚ 18535 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. 210-4297425 

FAX 210-4297424

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επισκέψεις από 20/10/2010

 

Αειφόρο σχολείο

 

Το Σχολικό Πρόγραμμα Δράσης (Σ.Π.Δ.) από την Επιτροπή Αειφόρου Σχολείου

Το πρόγραμμα δράσης του Ραλλείου Πειραματικού Γυμνασίου Θηλέων καταρτίστηκε από την  Επιτροπή Αειφόρου Σχολείου.  Περιλαμβάνει τα εξής μέρη:
  1. Αναλυτική περιγραφή των επιμέρους δράσεων
  2. Διαμόρφωση του χρονοδιαγράμματος των ενεργειών-δράσεων
  3. Κατανομή των αρμοδιοτήτων στις ομάδες υλοποίησης του έργου
  4. Παρακολούθησης της εξέλιξης κάθε έργου-δράσης
  5. Αξιολόγηση των επιτευγμάτων
  6. Πανηγυρισμός και δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων

Πιο αναλυτικά.

1. Αναλυτική περιγραφή των επιμέρους δράσεων

Οι δράσεις του σχολείου θα αναπτυχθούν σε διαφορετικά επίπεδα και σε διαφορετικούς τομείς.

Το πρώτο επίπεδο είναι το επίπεδο της ηγεσίας (διευθυντής, υποδιευθυντής). Η ηγετική ομάδα θα εξασφαλίσει ότι θα παρέχεται στις ομάδες δράσης ο χώρος, ο χρόνος και τα μέσα για να υλοποιήσουν τους στόχους που έχουν θέσει. Στο επίπεδο αυτό λειτουργεί και η Επιτροπή Αειφόρου Σχολείου που απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των ομάδων που λειτουργούν στο σχολείο (καθηγητές, μαθήτριες, γονείς, κτλ).

Το δεύτερο επίπεδο είναι το επίπεδο των καθηγητών. Ο σύλλογος των καθηγητών έχει χωριστεί σε 9 υποομάδες και κάθε μια από αυτές συντονίζει μια αντίστοιχη μαθητική ομάδα. Οι ομάδες των εκπαιδευτικών συνεδριάζουν στο πλαίσιο του σχολείου τακτικά και με τις μαθητικές ομάδες τουλάχιστον μια φορά το μήνα.

Το τρίτο επίπεδο είναι το επίπεδο των μαθητριών. Οι μαθήτριες ανήκουν όλες (με ελάχιστες εξαιρέσεις που δεν ξεπερνούν τον αριθμό 5) σε κάποια από τις 9 ομάδες δράσης. Κάθε ομάδα έχει εκλέξει τη συντονιστική της «γραμματεία» η οποία φροντίζει για τις συνεδριάσεις της ομάδας (μόνο οι μαθήτριες ή με την παρουσία των συντονιστών καθηγητών), για την τήρηση των πρακτικών, για την παρακολούθηση της εξέλιξης των δράσεων, για την δημιουργία της παρουσίασης που κάνει κάθε ομάδα, μια φορά το μήνα, στο πλαίσιο της ολομέλειας του Αειφόρου  Σχολείου.

Οι μαθητικές ομάδες αποτελούν την καρδιά του Αειφόρου Σχολείου. Αλληλοενημερώνονται, υποβάλλουν προτάσεις και ιδέες, προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τις συμμαθήτριές τους να ανταποκριθούν στις δικές τους προσπάθειες, είναι αλληλέγγυες και συμμετέχουν στις δράσεις των άλλων ομάδων, προσπαθούν να επιλύουν τα αναφυόμενα προβλήματα, μόνες ή με τη βοήθεια των συντονιστών καθηγητών.

Τις ομάδες δράσης του σχολείου μας, καθώς και τα καθήκοντα που έχει αναλάβει κάθε ομάδα, μπορείτε να δείτε σε άλλη θέση της ιστοσελίδας μας. Δεν τις παραθέτουμε εδώ επειδή δεν είναι απαραίτητο να τα επαναλάβουμε.

 

 

2. Διαμόρφωση του χρονοδιαγράμματος των ενεργειών-δράσεων

Κάθε ομάδα έχει καταρτίσει ένα χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων της. Δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι στο ίδιο χρονικό διάστημα. Έτσι ορισμένες ομάδες κάνουν μεγάλη προεργασία πριν προβούν σε συγκεκριμένη δράση (πχ. προηγείται ένα ερωτηματολόγιο, ακολουθεί επεξεργασία, εξαγωγή συμπερασμάτων, δοκιμή και γενίκευση).

Ωστόσο, όλες οι ομάδες παρουσιάζουν μια φορά το μήνα στην ολομέλεια τι έχουν πετύχει στον προηγούμενο μήνα, τι σκοπεύουν να κάνουν στον επόμενο και ποια βοήθεια-συμμετοχή περιμένουν από τις μαθήτριες των άλλων ομάδων.

Ο γενικός στόχος του σχολείου είναι (μέχρι τη λήξη του διαγωνισμού) να συμπληρωθούν σε κάποιο βαθμό, όλοι οι δείκτες αειφόρου σχολείου  στους οποίους μπορεί να ανταποκριθεί (πχ. δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον κήπο ή στην κομποστοποίηση, επειδή στεγάζεται σε πολυκατοικία).


3. Κατανομή των αρμοδιοτήτων στις ομάδες υλοποίησης του έργου

Η κατανομή των αρμοδιοτήτων στις ομάδες δράσης έγινε μετά από λεπτομερή μελέτη των δεικτών αειφόρου σχολείου και συζήτηση μεταξύ των εκπαιδευτικών και των μαθητριών. Ασφαλώς υπάρχουν μαθήτριες που θα ήθελαν να συμμετέχουν σε άλλη ομάδα, από εκείνη στην οποία τελικά συμμετέχουν, αλλά επειδή φέτος είναι η πρώτη χρονιά που κάνουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα, θεωρήσαμε πιο ασφαλές να γίνει ο χωρισμός των ομάδων κατά τμήμα.

Κάθε ομάδα στη συνέχεια συνεδρίασε με τους συντονιστές καθηγητές, ανέλυσε τα  καθήκοντα και τους δείκτες που έχει αναλάβει, ανέθεσε διαφορετικές δουλειές σε υποομάδες του τμήματος, έθεσε χρονοδιαγράμματα, έκανε ένα υποτυπώδη προϋπολογισμό και ξεκίνησε τις δράσεις της.


4. Παρακολούθησης της εξέλιξης κάθε έργου-δράσης

Η ομάδα υποστήριξης είναι αρμόδια να παρακολουθεί την εξέλιξη των ενεργειών και δράσεων, να δίνει βοήθεια εκεί που υπάρχει ανάγκη, να κινητοποιεί και να εμψυχώνει τα μέλη των ομάδων ώστε να πετύχουν τους στόχους τους. Επειδή, όπως είπαμε πιο πάνω, ο διαγωνισμός έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης) όλες οι ομάδες δεσμεύονται  ότι θα έχουν ολοκληρώσει το έργο τους λίγες μέρες πριν την καθορισμένη ημερομηνία. Η ομάδα θα παρακολούθησης και ελέγχου είναι αυτή που θα εξασφαλίσει ότι όλες οι ομάδες θα ανταποκριθούν στα καθήκοντα που έχουν αναλάβει και ότι θα φέρουν με επιτυχία σε πέρας το έργο τους στον καθορισμένο χρόνο. Για το λόγο αυτό, η ομάδα Π&Ε είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία των στόχων του σχολείου.

5. Αξιολόγηση των επιτευγμάτων

Πριν ξεκινήσει η καταχώριση των μετρήσεων στην ιστοσελίδα του Βραβείου Αειφόρου Σχολείου, θα γίνει αναλυτική αξιολόγηση όσων πέτυχε το σχολείο. Κάθε ομάδα, θα παρουσιάσει σε όλο το σχολείο όλη τη δράση της, από τους σχεδιασμούς, τη διαδικασία υλοποίησης των ενεργειών και δράσεων, την αποτίμηση των αποτελεσμάτων της και μια εκτίμηση των θετικών-αρνητικών εμπειριών που αποκόμισαν τα μέλη της, ως παρακαταθήκη για τις επόμενες ομάδες.

Ένα χρήσιμο εργαλείο για την παρουσίαση των ομάδων είναι η ανάλυση SWOT (δυνατά σημεία, αδύνατα σημεία, ευκαιρίες και απειλές), καθώς και ερωτηματολόγια με σχετικές ερωτήσεις.

 


6. Πανηγυρισμός και δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων

Για την παρουσίαση των επιτευγμάτων του σχολείου μας στο πλαίσιο του Αειφόρου Σχολείου θα διατεθούν δύο ημέρες. Τη δεύτερη μέρα θα οργανωθεί μια μεγάλη γιορτή στο σχολείο προκειμένου να γιορταστούν όλα τα επιτεύγματα. Στη γιορτή αυτή θα μπορέσουν όλοι να εκφράσουν τα συναισθήματά τους σχετικά με τη συμμετοχή τους σε ένα τόσο πετυχημένο πρόγραμμα, θα μπορέσουν (χρησιμοποιώντας όλα τα είδη της έκφρασης και παρουσίασης) να δείξουν σε όλους τα επιτεύγματά τους και να συγχαρούν ο ένας τον άλλον και να ανανεώσουν το ραντεβού τους για ακόμη μεγαλύτερα επιτεύγματα. Θα προσκληθούν να συμμετέχουν στη γιορτή όσοι συνέβαλλαν στην επιτυχία του σχολείου και αυτοί είναι όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας (διευθυντής, υποδιευθυντής, εκπαιδευτικοί, μαθητές/μαθήτριες, καθαρίστριες, φύλακες, κυλικείο, σύλλογος γονέων, κτλ).

 

 

   επιστροφή στο Αειφόρο Σχολείο

Αρχική Σελίδα | Επικοινωνία |

©2003 Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά