Αρχική Σελίδα | Επικοινωνία English |

 
 

  Το σχολείο

  Οι καθηγητές   

  Οι μαθήτριες  

  Ευρ. Προγράμματα

  Δραστηριότητες

  Η πόλη μας

  Ανακοινώσεις

  Συνδέσεις     

 

ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΑΚΤΗ ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ 2-4

ΤΚ 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. 210-4134056 

FAX 210-4134056

 

 

Ομάδα δράσης μαθητών για την προστασία των ζώων

 

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημερίδα από το Δίκτυο Τέχνης και Δράσης (Οι άνθρωποι με τα μπαλόνια) σε συνεργασία με το Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά με θέμα την κακοποίηση των ζώων. Το συγκεκριμένο θέμα, μέσα από τις ποικίλες οπτικές που παρουσίασαν οι ομιλητές, αναμφίβολα επηρεάζει βαθιά και σοβαρά τη βιωσιμότητα και την εξέλιξη τόσο της δικής μας ζωής,  όσο και της κοινωνίας.

Πρώτη ομιλήτρια ήταν η κ. Βασιλική Κιούπη, Βιολόγος – Εκπαιδευτικός, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πειραιά, που ανέδειξε το έλλειμμα φιλοζωικής παιδείας στη χώρα μας.

Ακολούθησαν οι κ. Χριστίνα Νομικού και Ειρήνη Παγίδα, συντονίστριες του προγράμματος, καθώς και μέλη του Δικτύου που διευκρίνισαν ότι το Δίκτυο Τέχνης και Δράσης είναι ένας καινούριος σύλλογος, που σκοπό έχει να ενώσει  εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες, ακτιβιστές, εργαζόμενους στις κοινωνικές-ανθρωπιστικές επιστήμες, γονείς, μαθητές, κ.α., κάτω από τον κοινό στόχο σύνδεσης της εκπαιδευτικής κοινότητας με τις πραγματικές σύγχρονες  ανάγκες και τα προβλήματα.

Ένα από τα δύσκολα κοινωνικά θέματα είναι η κακοποίηση των ζώων. Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στη δημοσιότητα περιστατικά εγκατάλειψης και κακοποίησης ζώων, που δηλώνουν την έλλειψη σχετικής παιδείας στην ελληνική κοινωνία. Με δεδομένη τη μειωμένη προώθηση φιλοζωικής κουλτούρας στα σχολεία, το Δίκτυο Τέχνης και Δράσης (ΔΤΔ) ανέλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει το πρόγραμμα «Ομάδα Δράσης Μαθητών για την προστασία των ζώων», με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές γύρω από τα δικαιώματα των ζώων και ακολούθως να αναλάβουν δράση.

Ο κ. Νίκος Αρφανάκος, καθηγητής Πληροφορικής και Συντονιστής της Φιλοζωικής Ομάδας του Ραλλείου Γυμνασίου Θηλέων Πειραιά, μαζί με τις εκπροσώπους της ομάδας: Ευαγγελία Γούλα (μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου), Ελευθερία Μουζακιώτη (μαθήτρια της Β΄ Γυμνασίου) και Αποστολία Σαφαρίκα (μαθήτρια της Α΄ Γυμνασίου), παρουσίασαν το πρόγραμμα και τις δράσεις της ομάδας (μοναδικής φιλοζωικής, δυστυχώς, στα σχολεία του Πειραιά) και βέβαια τον τρόπο με τον οποίο το σχολείο υιοθέτησε την απίθανη σκυλίτσα Ραλλού, σώζοντας την από μεγάλο κίνδυνο.  

Ο κ. Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, (επίκουρος καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής ΕΚΠΑ, Δ/ντής Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, Δ/ντής Ελληνικού Κλιμακίου της Έδρας Βιοηθικής Unesco) μας βοήθησε να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα για την ηθική στάση που οφείλουμε απέναντι στα ζώα.

Ο δικηγόρος κ. Χρήστος Πέτκος μάς ενημέρωσε για το νομοθετικό πλαίσιο γύρω από την φροντίδα και την προστασία των ζώων.

Η κ. Κατερίνα Παπαποστόλου , εκπαιδευτικός, Δημιουργός της ομάδας Ζω.Ε.Σ., ήρθε από τη Θεσσαλονίκη για την ημερίδα και διασαφήνισε πως «η κακοποίηση ζώων από παιδιά και εφήβους είναι πρόδρομος διαταραχών της ψυχικής υγείας μελλοντικών ενηλίκων» .

 

Η κ. Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, Πρόεδρος και Ιδρυτικό Μέλος της Σχολής Σκύλων - Οδηγών "Λάρα", Ψυχολόγος στο Γ.Ν. Παίδων "Η Αγία Σοφία", συνοδευόμενη από την τρυφερή σκυλίτσα οδηγό της Μέη, μας περιέγραψε τη σχέση των τυφλών ατόμων με τους σκύλους οδηγούς.

Η κ.  Αρετή Προβατά,  Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Δήμου Αγίου Δημητρίου, μας εξήγησε πως όταν οι δημοτικές αρχές θέλουν, τότε μπορούν να αναλάβουν ένα ολοκληρωμένο φιλοζωικό πρόγραμμα.

Η κ.  Έφη Δουβίτσα, Βιολόγος, μέλος του Δικτύου, μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα το πρόγραμμα "Roots & Shoots" του Jane Goodall Institute.

Το 2ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης παρουσίασε μέσω των συντονιστών εκπαιδευτικών κ. Λευτέρη Δάφνου και κ.Δώρας Βάκα τη δράση «Animal Alert» που εμπλέκει Τέχνη, Ραδιόφωνο, κ.α. με σκοπό την ανάπτυξη φιλοζωικής κουλτούρας στο σχολείο.

Η κ. Χρύσα Σαββάκη, Διευθύντρια του 3ο Δ.Σ. Ναυπλίου και οι μικρές μαθήτριες Σοφία Δρίτσα και Αθανασία Γιαννοπούλου της Στ`τάξης, ήρθαν από το Ναύπλιο για να παρουσιάσουν στην ημερίδα μας τη «φάρμα αδέσποτων» που έχουν οργανώσει μόνες τους. Δυο μικρά κορίτσια κατάφεραν να βρουν πόρους για να σιτίζουν, να στειρώνουν, να εμβολιάζουν τα αδέσποτα στη κοινότητά τους και έχουν ήδη βρει οικογένειες σε 15 σκυλιά και άλλες τόσες γάτες!!!

Συμπερασματικά, όπως αναφέρει εύστοχα η κ. Χριστίνα Νομικού, η κατάρτιση και η δράση των ομιλητών σε σοβαρά και ενδιαφέροντα θέματα που σχετίζονται με το φιλοζωικό ζήτημα, άνοιξε ήδη ένα διάλογο που σκοπός είναι να συνεχιστεί. Κυρίως, όμως, το πάθος των μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών της φιλοζωικής ομάδας του Ραλλείου Γυμνασίου, του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου και του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης δίνουν δύναμη και ελπίδα για το μέλλον, σε σχέση με τη διάδοση της φιλοζωίας στα σχολεία μας.

 

 

Αρχική Σελίδα | Επικοινωνία |

©2003 Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά