Αρχική Σελίδα | Επικοινωνία English |

 
 

  Το σχολείο

  Οι καθηγητές 

  Οι μαθήτριες

  Ευρ. Προγράμματα

  Δραστηριότητες

  Η πόλη μας

  Ανακοινώσεις 

  Συνδέσεις   

 

ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Καραΐσκου 147

ΤΚ 18535 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. 210-4297425 

FAX 210-4297424

 

 

Δραστηριότητες >> Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κ.Π.Ε. Βάμου Χανίων

 

Την Παρασκευή 27 Απριλίου επισκεφτήκατε ΅ε την ομάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης το Κ.Π.Ε. Βάμου Χανίων, για να παρακολουθήσουμε το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα. Το θέμα του προγράμματος ήταν ο οικοτουρισμός. Ο οικοτουρισμός είναι ο τουρισμός που σέβεται το περιβάλλον, που συνδυάζει τις διακοπές και τις οικολογικές δραστηριότητες. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα διήρκεσε περίπου 25 λεπτά και ΅ας το παρουσίασε η κυρία Μαρία Αλεξανδρίδου. Τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την παρουσίαση του προγράμματος ήταν από υπολογιστή σε οθόνη προβολών. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν σε μεγάλο βαθμό οι μαθήτριες, κάνοντας ερωτήσεις, απαντώντας σε ερωτήσεις που γίνονταν. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κ.Π.Ε. ανέπτυξε σε αρκετά μεγάλο βαθμό τους όρους οικονομία, οικολογία, κοινωνία καθώς και το θέμα της αειφόρος ανάπτυξη αλλά και το θέμα του οικοτουρισμού. Το μεγαλύτερο μέρος της παρουσίασης αναφερόταν στο θέμα του οικοτουρισ΅ού στο Βά΅ο. Η ανάπτυξη του οικοτουρισ΅ού στην περιοχή έχει θετικές επιπτώσεις. Υπάρχουν περισσότερες θέσεις εργασίας και αυξάνονται τα έσοδα της περιοχής. Ο οικοτουρισ΅ός στο Βά΅ο θα δώσει την δυνατότητα στους τουρίστες να γνωρίσουν περισσότερο την παράδοση και τον πολιτισμό της περιοχής, να συμμετέχουν σε λαϊκά πανηγύρια , να παρακολουθούν μαθήματα κεραμικής, κρητικών χορών καθώς και μαθήματα κρητικής μαγειρικής. Κατ' αυτόν το τρόπο μπορούν οι τουρίστες να γνωρίσουν καλύτερα τον πολιτισμό, τα έθιμα της περιοχής, αλλά και της Κρήτης γενικότερα.

Η ομάδα ΅ας μετά της δραστηριότητες στο Κ.Π.Ε. πήγε για ένα παιχνίδι θησαυρού μέσα στο χωριό του Βάμου. Η ομάδα χωρίστηκε σε 3 μικρότερες ομάδες, τις  μπλε, κόκκινη και πράσινη. Οι αρχηγοί ήταν ο Κύριος Καλαϊτζίδης, Πεφάνης, η Κυρία Χατζιαναστασίου και η Κυρία Αλεξανδρίδου. Σε διάφορα μέρη όπως σπίτια, εκκλησίες και άλλα μέρη βρίσκαμε ΅ια ταμπέλα ΅ε στοιχεία που ΅ας βοηθούσαν να βρούμε ένα γράμμα για την "κρυμμένη ., λέξη. Η πρώτη ομάδα που θα έβρισκε την λέξη θα έπρεπε να πάει σε ΅ια ταβέρνα που ήταν το σημείο συγκέντρωσης ΅ας, Αυτό το παιχνίδι ήταν πολύ ευχάριστο, ελκυστικό και ΅ας άρεσε πολύ. Το πρόγραμμα που παρακολουθήσαμε ΅ας φάνηκε αρκετά ελκυστικό και απολαυστικό καθώς επίσης και αρκετά εκπαιδευτικό. Το δυνατό σημείο του προγράμματος ήταν ότι μετά την παρουσίαση του ΅ας ζητήθηκε να φτιάξουμε ένα κολάζ ΅ε θέμα τον τουρισμό. Το αδύνατο σημείο του προγράμματος ήταν ότι δεν ΅ας ανέφερε αρκετές λεπτομέρειες για τα ποτάμια και τις λίμνες.

Βάνα Μπεχράκη Αθηνά Μιχαλάκη Βαλεντίνα Αθηναίου

 

 

ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

                

Το  Σάββατο το πρωί ξεκινήσαμε από το Βάμο  με προορισμό το Φόδελε (πατρίδα του Δομήνικου  Θεοτοκόπουλου). Μετά από περίπου δύο ώρες διαδρομής,φτάσαμε στο Φόδελε όπου συναντηθήκαμε με την κυρία Ευαγγελία  Ψυχογιουδάκη και με μερικές μαθήτριες από το Λύκειο Μαλίων Ηρακλείου, που ήταν για πολλά χρόνια συνεργάτιδα του κ Καλαϊτζιδης στο Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Το Ποτάμι». Οι δύο ομάδες περπατήσαμε μαζί προς το ποτάμι του Φόδελε. Η διαδρομή για το ποτάμι , παρ’ όλο που ήταν ολιγόλεπτη , ήταν πολύ ευχάριστη. Από τη  μια ακούγαμε το ποτάμι να κυλά και από την άλλη τα πουλάκια να κελαηδούν.

Η ομάδα μου ( Λόη,  Σακκαλή, Κορωνιού, Μιχαλάκη, Μπεχράκη), αρχίσαμε να παρατηρούμε το μέρος για ανθρώπινες επεμβάσεις. Αρχικά παρατηρήσαμε ενίσχυση τσιμέντου στις όχθες  και ανάχωμα. Εντοπίσαμε  ένα σωλήνα αποχέτευσης, αρδευτικά έργα, ποτίστρες που προφανώς παίρνουν οι βοσκοί νερό  για τα ζώα τους ή για να ποτίσουν τα χωράφια τους. Δεν υπήρχαν εκροές λυμάτων στο ποτάμι, έχουν γίνει όμως αρκετές ανθρώπινες επεμβάσεις , όπως  πλακόστρωτος  δρόμος μέσα στο ποτάμι για διάβαση στην απέναντι όχθη, μικρή υδροηλεκτρική μονάδα, αντλιοστάσιο, ένα μικρό φράγμα , χαλικοληψία – αμμοληψία. Υπήρχε μια γέφυρα, κατασκευασμένη  από πέτρα και τσιμέντο χωρίς να στηρίζεται μέσα στο ποτάμι.

Οι χρήσεις του ποταμού και των νερών του, είναι η άρδευση- ύδρευση καθώς και υδροηλεκτρική ενέργεια. Στους  κοντινούς στο ποτάμι οικισμούς δεν λειτουργούν εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού. Δεν υπάρχουν βιομηχανικές εγκαταστάσεις κοντά στο ποτάμι Δεν παρατηρήσαμε  πλαστικά ή μεταλλικά δοχεία από φυτοφάρμακα.

Μέσα στο ποτάμι υπήρχαν φυσικά  φράγματα από πέτρες, εκτεθειμένες ρίζες δέντρων, πεσμένα δέντρα και κλαδιά μέσα στο νερό και ελάχιστα σκουπίδια. Δεν υπήρχαν ψάρια μέσα στο ποτάμι ούτε ήμερα ή άγρια ζώα κοντά στο ποτάμι. Δεν παρατηρήσαμε κάποιο είδος πουλιού.

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ <<ΦΟΔΕΛΕ>>

Σάββατο 28 Απριλίου 2007

Ομάδα: Αλωνιάτη, Αποστόλου Α., Καρδασιλάρη, Κλιτσίδη, Μάλλη

              Το Φόδελε είναι ένα μικρό χωριό, με στενά πλακόστρωτα σοκάκια.  Έχει περίπου 450 κατοίκους, βρίσκεται στο νομό Ηρακλείου και βρίσκεται 27 κm δυτικά από το Ηράκλειο 

             Το Φόδελε είναι γνωστό σαν ο τόπος που γεννήθηκε και πέρασε μερικά χρόνια της ζωής του (πριν φύγει για το Τολέδο της Ισπανίας) ο μεγάλος αναγεννησιακός ζωγράφος Δομίνικος Θεοτοκόπουλος ή πιο γνωστός ως El Greco (=ο Έλληνας 1545-1614).  Η ιστορικότητα του γεγονότος αμφισβητείται, άρα όλα αυτά μπορεί να είναι ένας απλός θρύλος. Εδώ βρίσκεται πάντως και η εκκλησία της Παναγίας (11ος αιώνας), σταυροειδής με τρούλο αφιερωμένη στα «Εισόδια της Παναγίας». Επίσης εκεί κοντά υπάρχει και το σπίτι που θρυλείται ότι γεννήθηκε ο Θεοτοκόπουλος, στο οποίο σήμερα φιλοξενούνται  αντίγραφα έργων του και όπου λειτουργεί εργαστήρι ζωγραφικής. Στο χωριό υπάρχει και κάποια μνημείο αφιερωμένα στον El Greco.

                  Το χωριό πρέπει να είναι πολύ παλιό, αν αναλογιστούμε ότι ο Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε  το 16ο   αιώνα και η εκκλησία της παναγιάς είναι του 11ου  αιώνα. Έχει το παραδοσιακό σχέδιο που έχουν τα σπίτια στις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας, δηλαδή μικρά σπίτια με δαιδαλώδη πλακόστρωτα στενά δρομάκια. Είναι έτσι χτισμένο για να προστατεύεται από τους πειρατές που υπήρχαν. Σήμερα τα σπίτια είναι κυρίως διώροφα και τσιμεντένια. Υπάρχουν όμως και ορισμένα πέτρινα  σπίτια με ξύλινες  πόρτες και εσωτερικές αυλές, δυστυχώς χωρίς ζωή όπου  εγκαταλελειμμένα  ρημάζουν χωρίς να έχουν κάποια ιδιαίτερα τοπικά  χαρακτηριστικά.

Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία (λαχανικά, εσπεριδοειδή, κηπευτικά, ελιές), με την κτηνοτροφία αλλά και με τον τουρισμό. Ο  τουρισμός είναι ολοφάνερο ότι προσπαθεί να πάρει τα πρωτεία από τις υπόλοιπες  δραστηριότητες. Κατά μήκος  του (μοναδικού) κεντρικού δρόμου και του ποταμού υπάρχει πλήθος  τουριστικών μαγαζιών κυρίως με κεντήματα και άλλα τουριστικά είδη. Φυσικά δε λείπουν καφενεία και εστιατόρια όπου κανείς μπορεί ν’ απολαύσει τα εδέσματα τους κάτω από τα δροσερά πλατάνια, που χαρίζει  το ποτάμι στο χωριό. Δεν φαίνεται πάντως να υπάρχει κάποιο ξεχωριστό προϊόν  που να σφραγίζει την καταγωγή του από το  Φόδελε.

Ο πολιτισμός  τους είναι ο τυπικός τρόπος ζωής και τα έθιμα που τον εκφράζουν (κρητικός γάμος με μπαλωθιές, λαϊκά πανηγύρια).Φαίνεται πως ο πολιτισμός τους είναι η ιστορία του κάθε ανθρώπου  που ζει  στο μικρό  Φόδελε

  Δήμητρα-Νεφέλη Αλωνιάτη         

 

 

Συντονιστές Καθηγητές

Δημήτρης Καλαϊτζίδης

Παναγιώτης Πεφάνης

Συνοδός

 

’ννα Xατζηαναστασίοu

 

     επιστροφή στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

 

 

Αρχική Σελίδα | Επικοινωνία |

©2003 Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά