Την Τρίτη 20/02/2018, στα πλαίσια των δράσεων της θεματικής εβδομάδας μετά από πρόσκληση της εκπαιδευτικού Ε. Λαμπρινάκου είχαμε την τιμή τα τμήματα Γ΄1 και Γ΄3 του σχολείου μας, να υποδεχτούμε την δικηγόρο και πρόεδρο του “Πρωταγόρα”,  Γιώτα Σκιαθίτη, στο αμφιθέατρο του σχολείου μας, προκειμένου να μας παρουσιάσει μια ξεχωριστή εκπαιδευτική δράση: την Εικονική Δίκη.

Το μοντέλο “ Πρωταγόρας” αφορά την προσομοίωση δικών που έχουν απασχολήσει τη Δικαιοσύνη ανά τον κόσμο. Οι μαθητές που συμμετέχουν καλούνται να επιχειρηματολογήσουν σε ρόλο δικηγόρων και μαρτύρων, προσπαθώντας να πείσουν ένα άκρως απαιτητικό Προεδρείο και μια τετραμελή ομάδα ενόρκων.

Η υπόθεση που εκδικάστηκε στο σχολείο μας ήταν αυτή της : ΕΛΕΜ ΜΠΟΫΡΑΖ εναντίον της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, που είχε ως στόχο να περάσει ένα αντιρατσιστικό μήνυμα για τη διάκριση των δυο φύλων, όσον αφορά την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Οι μαθήτριες χωρίστηκαν σε δυο ομάδες ΥΠΕΡ και ΚΑΤΑ της ενάγουσας ΕΜΕΛ ΜΠΟΫΡΑΖ.

Κατά τη διάρκεια της δίκης η κα Σκιαθίτη φρόντισε για τη τήρηση των κανόνων και της διαδικασίας και ιδιαίτερα του χρόνου που είχε στη διάθεσή του κάθε ομιλητής. Και οι δυο ομάδες παρέθεσαν τα επιχειρήματά τους με σαφήνεια και εμπεριστατωμένα  παραδείγματα. Τον τελευταίο λόγο είχαν οι ένορκοι που και εκείνοι με τη σειρά τους έκκριναν ποια πλευρά είχε υποστηρίξει αρτιότερα τη θέση της.

Μετά την όλη διαδικασία τα παιδιά πείστηκαν ότι μέσω αυτού του εκπαιδευτικού παιχνιδιού καλλιεργείται η κριτική σκέψη, καταπολεμάται η αγοραφοβία και αναπτύσσονται οι ρητορικές ικανότητες, καθώς και η αλληλεπίδραση των μαθητών. Η ζωηρή και επιτυχημένη συμμετοχή των μαθητριών του σχολείου μας οδήγησε την υπεύθυνη του “ Πρωταγόρα” να συμπεριλάβει στον διαγωνισμό των Εικονικών Δικών στο εξής και μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, ενώ μέχρι τώρα διενεργούνταν μόνο για μαθητές Λυκείου και φοιτητές. Και πάλι το σχολείο μας άνοιξε τον δρόμο για μια καινοτομία.