Ομάδα 26 μαθητριών της Γ΄ τάξης του Ραλλείου Γυμνασίου βρέθηκε στην Πορτογαλία από τις 13 έως τις 18 Μαρτίου 2018, ύστερα από πρόσκληση του Esero (European Space Education Resource Office) που ανήκει στον ESA (European Space Agency – Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος). Την ομάδα συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας Κυριακάκου Ελ. (αρχηγός της εκδομής), Αραθύμου Αικ. και Γκαρτζόπουλος Μ.

 

  • Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

 

Πρωινή απευθείας πτήση με προορισμό τη Λισαβόνα από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Άφιξη στην πορτογαλική πρωτεύουσα και άμεση αναχώρηση για το Porto, την πανέμορφη πόλη στο βορρά της Πορτογαλίας. Tη διαδρομή διακόψαμε με μία  τρίωρη στάση στην Coimbra, έδρα του παλαιότερου Πανεπιστημίου της χώρας, στους χώρους του οποίου περιηγηθήκαμε, ενώ απολαύσαμε τον απογευματινό μας περίπατο στους δρόμους της πόλης των ποιητών και των φοιτητών. Η Coimbra είναι μια ήσυχη γραφική πόλη χτισμένη πάνω σε λόφο και η θέα της από τον ποταμό Montego, που τη διατρέχει, είναι μοναδική!

Αφήνοντας πίσω μας τη μεσαιωνική αυτή πόλη, συνεχίσαμε την καταπράσινη  διαδρομή μας για το Porto. Αφού τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο, επισκεφτήκαμε το κέντρο της πόλης, που είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Douro, στην κοιλάδα του οποίου παράγεται το ομώνυμο κρασί. Εκεί θαυμάσαμε τον Καθεδρικό Ναό (Sé) του 12ου αι. και τον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό – έργο τέχνης São Bento, στολισμένο με 20.000 χαρακτηριστικά πορτογαλικά πλακάκια (azulejos). Στη συνέχεια, περπατήσαμε και δειπνήσαμε στην Ribeira, την πιο παλιά συνοικία της πόλης με τα σοκάκια και τον πεζόδρομο κατά μήκος του ποταμού. Η φωτισμένη γέφυρα Dom Luis I(1886), που συνδέει την παλιά με τη νέα πόλη, έδωσε ιδιαίτερη νότα στην πρώτη βραδιά μας στην πόλη.

  • Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Ημέρα αφιερωμένη εξολοκλήρου στο Porto, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας και ένα από τα παλαιότερα ευρωπαϊκά κέντρα που έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1996. To Palacio da Bolsa, έδρα των εμπόρων της πόλης – που έχει χρησιμοποιηθεί και ως χρηματιστήριο – με την εντυπωσιακή Αραβική αίθουσα, ο γοτθικός ναός του Αγ. Φραγκίσκου, ο Ναός των κληρικών (torre de Clerigos) – ορόσημο του Porto, το ιστορικό πανέμορφο βιβλιοπωλείο Lello με τις  ξύλινες σκάλες και τα βιτρό στην οροφή, το φημισμένο Majestic café με τον ιδιαίτερο διάκοσμο στον εμπορικό πεζόδρομο Santa Catarina, ήταν κάποια από τα αξιοθέατα που έκλεψαν τις εντυπώσεις.

Η γνωριμία με την πόλη συνεχίστηκε με το πέρασμά μας από τη λεωφόρο Boavista, έναν από τους πιο γνωστούς δρόμους του Porto (με μήκος μεγαλύτερο των 5 χλμ), σωστό αρχιτεκτονικό παράδεισο, που αρχίζει με το μοντέρνο Σπίτι της Μουσικής (Casa da Música), συνεχίζει με τις καλά διατηρημένες επαύλεις του 18ου και 19ου αι. και φτάνει μέχρι τον Ατλαντικό ωκεανό, που εμείς πετύχαμε αγριεμένο υπό καταρρακτώδη βροχή!

Το βράδυ έκλεισε με επίσκεψη σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο κοντά στο ξενοδοχείο για ψώνια και φαγητό.

 

  • Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Aναχώρηση για τη Λισαβόνα μέσω του Aveiro, τη Βενετία της Πορτογαλίας, με τις ξύλινες μακρόστενες βάρκες με τις πολύχρωμες παραστάσεις στην πλώρη, τα ριγέ υπερυψωμένα σπίτια των ψαράδων και τις περίτεχνες γέφυρες των καναλιών, ζωντανά στοιχεία της καθημερινής ζωής των κατοίκων.

Φτάνοντας στη Λισαβόνα, επισκεφτήκαμε τον πύργο Belem, στην άκρη της θάλασσας, εκεί από όπου σάλπαραν κάποτε οι μεγάλοι Ευρωπαίοι θαλασσοπόροι, το Μνημείο των Ανακαλύψεων στο «σταυροδρόμι» του ποταμού Τάγου (Tejo) με τον Ατλαντικό ωκεανό και το τεράστιο Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών, ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής, μέσα στο οποίο ζούσαν οι μοναχοί του Τάγματος του Αγίου Ιερώνυμου, καθοδηγώντας πνευματικά τους εξερευνητές. Εδώ βρίσκεται, επίσης, ο τάφος του Βάσκο ντα Γκάμα, αλλά και του εθνικού ποιητή της Πορτογαλίας, Φερνάντο Πεσόα. Φυσικά, δεν παραλείψαμε να δοκιμάσουμε τα μοναδικά παραδοσιακά γλυκά του ιστορικού ζαχαροπλαστείου «Pasteis de Belém», που παρασκευάζονται με μυστική συνταγή!

Μετά την τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, κοντά στο ιστορικό κέντρο, βρεθήκαμε στον πεζόδρομο της Baixa, στο μοντέρνο κέντρο της πόλης και είδαμε το νεο-γοτθικού ρυθμού πολυτελή ανελκυστήρα Santa Justa,  που συνδέει το ιστορικό κέντρο Baixa με τη συνοικία Chiado και  έχει ύψος 45 μέτρα, προσφέροντας έτσι πανοραμική θέα στην πόλη. Η πρώτη βραδιά στη Λισαβόνα έκλεισε με δείπνο σε ένα παλιό εστιατόριο με παραδοσιακή κουζίνα στην Πλατεία Εμπορίου (Praça do Comércio) κοντά στον ποταμό Τάγο.

 

  • Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Αναχώρηση απο το ξενοδοχείο για το Μουσείο του Ιδρύματος Gulbenkian. Χτισμένο στο κέντρο ενός καταπράσινου κήπου, το αρχοντικό κτήριο στεγάζει την ανεκτίμητη συλλογή έργων δυτικής και ανατολίτικης τέχνης του Αρμένιου μεγιστάνα Γκουλμπενκιάν, συμπεριλαμβανομένων αριστουργημάτων από την αρχαία Αίγυπτο, τη Ρωμαϊκή εποχή, την Ισλαμική τέχνη, τον Μεσαίωνα, μέχρι και τον 20ο αιώνα.

Στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε στην αντίθετη πλευρά της πόλης, όπου βρίσκεται το Πάρκο των Εθνών (Parque das Nacoes), που κατασκευάστηκε για την Διεθνή Έκθεση EXPO 1998 και το Τεχνολογικό Πάρκο της πόλης, με το διαδραστικό Μουσείο Επιστημών (Pavilion of Knowledge) για να συμμετάσχουμε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εsero (European Space Education Resource Office) Πορτογαλίας.

Το απόγευμα επιστρέψαμε στο κέντρο της πόλης, για να περιηγηθούμε με το τραμ 28 – σημείο αναφοράς της Λισαβόνας – από την πλατεία Martim Moniz έως το κάστρο de São Jorge, διασχίζοντας την παλαιότερη συνοικία της πόλης, Alfama, ένα γραφικό λαβύρινθο με στενά δρομάκια, μικρές πλατείες και αρκετά casas de fado, μουσικές σκηνές με τα χαρακτηριστικά ελεγειακά τραγούδια της Πορτογαλίας.

Η βόλτα μας συνεχίστηκε στην πλατεία της εμπορικής συνοικίας Chiado και στο Café A Brasileira, που αποτέλεσε το προσφιλές στέκι της κοινωνικής ελίτ και διανόησης, αλλά και το αγαπημένο καφέ του μεγάλου ποιητή Fernando Pessoa.

Η μπυραρία Cervejaria Da Trindade, που στεγάζεται στο χώρο μεσαιωνικού μοναστηριού και θεωρείται το παλαιότερο και πιο όμορφο ζυθοποιείο της Πορτογαλίας, έδωσε μία ιδιαίτερη νότα στο δείπνο μας.

 

 

  • Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

 

Αναχώρηση για μία εκδρομή στα περίχωρα της Λισαβόνας, ξεκινώντας από τη Sintra με τα παραμυθένια κάστρα και παλάτια σκαρφαλωμένα στις κορυφές των λόφων, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Εκεί επισκεφτήκαμε το  γιγαντιαίο θερινό παλάτι της βασιλικής οικογένειας με τις κωνικές καμινάδες και περιηγηθήκαμε στα στενά ανηφορικά δρομάκια με το χαρακτηριστικό τραινάκι. Συνεχίσαμε για το Cascais, μια μικρή, κομψής αρχιτεκτονικής πόλη και το Estoril, πολυσύχναστο  τουριστικό θέρετρο  στην ακτογραμμή της Λισαβόνας.

Δεν παραλείψαμε να πάμε στο Cabo da Roca, το ακρωτήρι στο δυτικότερο σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης, με τη χαρακτηριστική άγρια ομορφιά  λόγω του Ατλαντικού ωκεανού & να αποκτήσουμε ονομαστικό δίπλωμα επιβεβαίωσης της παρουσίας μας στο συγκεκριμένο σημείο. Μετά την επιστροφή μας, περάσαμε το τελευταίο βράδυ στη Λισαβόνα με βόλτα και δείπνο στο κέντρο της γοητευτικής και ολοζώντανης πρωτεύουσας της Πορτογαλίας.

 

  •   Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

 

Αναχώρηση από το ξενοδοχείο για το αεροδρόμιο Portela της Λισαβόνας, την οποία αποχαιρετήσαμε παίρνοντας μαζί μας τις τελευταίες εικόνες της, καθώς το αεροπλάνο μάς χάρισε εξαιρετική θέα της πόλης που μας φιλοξένησε αυτές τις ημέρες.

Το απόγευμα φθάσαμε στην Αθήνα και το βραδάκι ήμαστε όλοι στο σχολείο, από όπoυ ξεκινήσαμε.

 Tenho saudades de Portugal…  (νοσταλγία)