Τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018 επισκέφτηκε το σχολείο μας η συγγραφέας κ. Στέλλα Κάσδαγλη, η οποία, με αφορμή το βιβλίο της «Ήθελα μόνο να χωρέσω», μίλησε με τις μαθήτριες, στο αμφιθέατρο του Ραλλείου, για τις διαταραχές πρόσληψης τροφής και κυρίως για το πρόβλημα της νευρικής ανορεξίας, καθώς επίσης και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι. Τη συζήτηση παρακολούθησαν οι μαθήτριες της Α΄και της Γ΄ γυμνασίου, στα πλαίσια των μαθημάτων της Οικιακής Οικονομίας, της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής και της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Η κ. Κάσδαγλη απάντησε πρόθυμα σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν από τις μαθήτριες και είχε την καλοσύνη να υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.

Με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα, οι μαθήτριες έφτιαξαν αφίσες, σχετικές με τη νευρική ανορεξία, το βιβλίο και τη συγγραφέα, καθώς και κάποια αναμνηστικά (Παναγιώτα Πολυχρονιάδου, Γ1) και γλυκά (Ματίνα Βλαχοπούλου, Γ3), που τα πρόσφεραν στη συγγραφέα μετά το τέλος της εκδήλωσης.

Παρακάτω παρατίθενται οι εντυπώσεις των μαθητριών από τη συζήτηση που είχαν με την κ. Κάσδαγλη.

Στις 5 Μαρτίου 2018, επισκέφθηκε το σχολείο μας η δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Στέλλα Κάσδαγλη. Με αφορμή το βιβλίο της «΄Ηθελα μόνο να χωρέσω», έθεσε επί τάπητος το πολύ σημαντικό ζήτημα της νευρικής ανορεξίας κα γενικότερα όλων των διατροφικών διαταραχών, με τις οποίες μπορεί να έρθει κάποιος αντιμέτωπος. Επιπλέον, υποστήριξε πως η νευρική ανορεξία παρατηρείται κυρίως σε έφηβες, γεγονός που μας έκανε μεγάλη εντύπωση. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια ψυχική ασθένεια και όχι σωματική, παρά την απώλεια βάρους.Η επίσκεψη της κ. Στέλλας Κάσδαγλη κίνησε το ενδιαφέρον όλων των μαθητριών που βρισκόντουσαν εκείνη την ώρα στο αμφιθέατρο του σχολείου μας. Μάθαμε πολλά πράγματα για τη νευρική ανορεξία και θα ήταν χαρά μας να επισκεπτόταν ξανά το σχολείο μας!

Μάρω Δρογκάρη, Γ1

[…] Πιστεύω πως η κ. Κάσδαγλη είναι η ελπίδα πολλών ανορεξικών κοριτσιών, ώστε να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους, έχοντάς την ως πρότυπο.

Μαριέττα Τσαγκάρη, Α3

 

[…] Κατά τη γνώμη μου ήταν συγκλονιστικός ο τρόπος με τον οποίο μας έβαζε μέσα στο μυαλό της. Ο τρόπος που περιέγραφε καταστάσεις, ακόμη και η χροιά της φωνής της μας έδινε την εντύπωση πως ζούσε και πάλι αυτές τις στιγμές στα βάθη της ψυχής της.

Ένα μεγάλο «Συγχαρητήρια» στην αγαπημένη μας συγγραφέα για όσα κατάφερε να αντιμετωπίσει. Αλλά και ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» για όλες τις εμπειρίες πο μοιράστηκε μαζί μας και όλες τις όμορφες συμβουλές! Θα τις κρατήσω για πάντα μαζί μου!

Κατερίνα Πετρόχειλου, Γ3

Θεωρώ πως το θέμα της νευρικής ανορεξίας είναι πολύ σημαντικό και σοβαρό. Το βιβλίο «Ήθελα μόνο να χωρέσω» μας βάζει να σκεφτούμε πολύ καλά και βαθιά μέσα μας ότι η ζωή πρέπει να περνάει όσο γίνεται ευχάριστα, χωρίς πόνο και κακά συναισθήματα. Η ανορεξία είναι ένα λεπτό ζήτημα, το οποίο πρέπει να λυθεί με μεγάλη προσοχή. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι έχει περάσει και η ίδια από τη δύσκολη αυτή κατάσταση, αλλά παρέμεινε δυνατή. Την ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτή την επίσκεψη!

Σαβίνα Κουτσουμπάρη, Α4

[…] Αυτό που μου έμεινε, λοιπόν, από αυτή τη συνάντηση είναι ότι πρέπει να αγαπάμε το σώμα μας έτσι όπως είναι, χωρίς να προσπαθούμε να το αλλάξουμε. Αλλά και όταν έχουμε ένα πρόβλημα, πρέπει να απευθυνθούμε για βοήθεια σε κάποιον που το βλέπει καθαρότερα και ακόμα καλύτερα σε έναν ειδικό.

Μαρία Τσουνάκου, Γ3

[…] Μας δίδαξε να δεχόμαστε τον εαυτό μας έτσι όπως είναι και να είμαστε περήφανες γι’ αυτόν.

Ευαγγελία Μπουρίκου, Α3

Η συζήτηση με την κ. Κάσδαγλη ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και επίκαιρη. Η ανορεξία είναι ένα πολύ συχνό ψυχικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν κυρίως τα κορίτσια στην εφηβεία. Έτσι, η κ. Κάσδαγλη μας έδωσε κάποιες πληροφορίες για την αντιμετώπισή του. Το γεγονός πως και η ίδια είχει περάσει από αυτό το στάδιο, μας έκανε να την εμπιστευτούμε ακόμα περισσότερο. Ο τρόπος που μας συμβούλεψε ήταν ο καλύτερος δυνατός για να μας ευαισθητοποιήσει. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δε με κούρασαν ούτε στιγμή τα λόγια της!

Ελένη Κοντομούς, Γ2

Σήμερα στην εκδήλωση κατάλαβα πως ένας άνθρωπος δεν χρειάζεται να είναι λεπτός, κοντός, ψηλός, παχύς για να έχει φίλους και για να τον αγαπά η οικογένειά του. Οι συνάνθρωποί του πρέπει να τον εκτιμούν και να τον σέβονται με βάση το χαρακτήρα του και όχι την εμφάνισή του. Κατάλαβα επίσης, ότι ο καθένας μας δεν πρέπει να κάνει αλλαγές που δεν επιθυμεί στο σώμα του, επειδή δεν αρέσει σε κάποιον άλλο. Η πολύ συμπαθητική κ. Κάσδαγλη μας έδωσε να καταλάβουμε με απλές έννοιες όλα τα παραπάνω. Εν κατακλείδι, το συμπέρασμα της ημέρας είναι πως πρέπει να αγαπάμε τον εαυτό μας και το σώμα μας.

Θεανώ Κιούπη, Α1

[…]  Έτσι κατάλαβα ότι τελικά δεν έχει σημασία αυτό που φαίνεται, αλλά να είσαι ο εαυτός σου και όχι αυτό που θα ήθελαν οι άλλοι να είσαι.

Ηλιάννα Γκούρα, Γ3

Μου άρεσε πολύ η παρουσίαση, γιατί η κ. Κάσδαγλη μίλησε για ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας όχι με επιστημονικούς όρους, αλλά με την προσωπική της γνώμη και εμπειρία. Καταλάβαμε πως η νευρική ανορεξία είναι ένα ψυχικό πρόβλημα που χρειάζεται πολλά χρόνια για να ξεπεραστεί.

Τερέζα Αλτιπαρμακίδου, Α4

[…] Μας δίδαξε να δεχόμαστε τον εαυτό μας έτσι όπως είναι και να είμαστε περήφανες γι’ αυτόν.

Ευαγγελία Μπουρίκου, Α3

Στις 5 Μαρτίου 2018, η Α’ και η Γ΄ γυμνασίου παρακολούθησαν μια ομιλία-συζήτηση με τη συγγραφέα κ. Στέλλα Κάσδαγλη. Προσωπικά, θεωρώ πως ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση μαζί της, διότι πληροφορηθήκαμε για την ασθένεια, που η ίδια πέρασε στην εφηβεία της. Επιπλέον, νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό το ότι ήρθε στο σχολείο μας, επειδή ως έφηβοι αντιλαμβανόμαστε καλύτερα πως ένιωθε η κ. Κάσδαγλη στη φάση αυτή, σε σύγκριση με κάποιον ειδικό, που θα μας μιλούσε για τη νευρική ανορεξία, που ο ίδιος δεν είχε βιώσει. Τέλος, μου άρεσε, επειδή μας περιέγραψε λεπτομερώς τα συναισθήματά της, τον τρόπο σκέψης της, τη θεραπεία που ακολούθησε, καθώς και το γεγονός ότι ήταν ανοικτή και πρόθυμη να απαντήσει σε κάθε ερώτησή μας.

Ειρήνη Κακλαμάνου, Γ5

Σήμερα ήταν μια υπέροχη μέρα, αφού υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας μια εξαιρετική γυναίκα, την κ. Στέλλα Κάσδαγλη, η οποία μας μίλησε για τη νευρική ανορεξία και τα συμπτώματά της. Η κ. Στέλλα είναι γλυκιά και έξυπνη, αφού είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος και μεταφράστρια. Μου έκανε εντύπωση ο τίτλος του βιβλίου της «Ήθελα μόνο να χωρέσω» και με παρακίνησε να το διαβάσω. Επίσης, μου άρεσε πάρα πολύ που η ίδια έχει περάσει από αυτό το στάδιο, όπως και η Ζωή, η πρωταγωνίστρια του βιβλίου, και μας ανέπτυξε αυτό το ψυχικό πρόβλημα με τόση λεπτομέρεια και ακρίβεια. Ακόμα, είχαμε την ευκαιρία να την ακούσουμε να εκφράζει τα δικά της συναισθήματα από την προσωπική της εμπειρία. Από αυτό το γεγονός ευαισθητοποιήθηκα και θέλησα να μου υπογράψει το βιβλίο της. Τέλος, εντυπωσιάστηκα από τον έλεγχο και τη δύναμη των σκέψεων που είχε όταν περνούσε το συγκεκριμένο πρόβλημα, μόλις στα 15 της χρόνια. Αυτή η εκδήλωση μου άφησε πολλές θετικές εντυπώσεις και συναισθήματα, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο ψυχολογικό θέμα.

Στεφανία Βέτσικα, Α1

[…] Αυτή η εκδήλωση μου άρεσε πολύ διότι, εκτός από το ότι άκουσα πολλές απόψεις και ιστορίες άλλων ατόμων, με βοήθησε να μάθω καλύτερα την έννοια της νευρικής ανορεξίας. «Πρέπει να είσαι πρότυπο με το χαρακτήρα σου και όχι με τα κιλά σου!»

Ελευθερία-Σωτηρία Πούλιου, Α2

[…] Το αγαπημένο μου σημείο ήταν η στιγμή που μπορέσαμε να της θέσουμε ερωτήματα και να συζητήσουμε μαζί της, γνωρίζοντάς την καλύτερα. Σαν άνθρωπος είναι πολύ ευγενική και πρόθυμη. Είναι κοινωνική και συμπαθής. Θα ήθελα πολύ να την ξανασυναντήσω στο μέλλον.

Κυριακή Παρμακέ, Γ1

[…]  Η συνάντηση ήταν χρήσιμη και ενημερωτική, καθώς μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε ορισμένα πράγματα σχετικά με τον εαυτό μας και όχι μόνο. Προσωπικά, διάβασα ολόκληρο το βιβλίο και μου άρεσε παρα πολύ. Ήταν ενδιαφέρον και πραγματευόταν γεγονότα από την καθημερινή μας ζωή. Θα ήθελα σίγουρα στο μέλλον να ξαναγίνει μια παρόμοια συνάντηση, γιατί καλό θα ήταν εμείς τα παιδιά να ενημερωωόμαστε για πράγματα που μας αφορούν.

Νατάσσα Χαραλάμπη, Γ3

[…] Οι εντυπώσεις μου από την επίσκεψη της κ Κάσδαγλη είναι ότι ποτέ δε χρειάζεται να κάνω στον εαυτό μου πράγματα παραπάνω από όσο θέλω και μπορώ.

Έλενα Θεοδώρου, Γ2

Όσα μας είπε η κ. Κάσδαγλη ήταν πάρα πολύ ενδιαφέροντα. Καταρχάς, μας βοήθησαν οι συμβουλές της, παρόλο που κάποιες τις γνωρίζαμε. Εγώ κατάλαβα πως είχε πολλές γνώσεις για το συγκεκριμένο θέμα και γι’ αυτό έδωσα βάση στα λόγια της.  Ευχαριστούμε πολύ, κ. Κάσδαγλη!

Ελίνα Ταβουλάρη, Α4

[…] Η αλήθεια είναι πως κατάφερε να με κάνει να δω με καλύτερο τρόπο το σώμα μου, απ’ ότι πριν.

Φωτεινή Αρναούτου, Α1

[…] Η κ. Κάσδαγλη μου κάλυψε όλες τις απορίες που ήθελα να τη ρωτήσω. Τέλος, το μήνυμα που μου πέρασε είναι ότι το να είσαι ανορεξική δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να ζεις!

Μοσχούλα Μαρινάκη, Γ2

Η κ. Στέλλα Κάσδαγλη μου άρεσε πολύ γιατί μας έκανε να σκεφτούμε, αλλά και να μάθουμε την κακή πλευρά της νευρικής ανορεξίας, που οι περισσότερες δεν ξέραμε. Μας έκανε να αισθανθούμε άνετα και να συζητήσουμε τις απορίες μας μαζί της. Πιστεύω ότι αυτό έκανε πολύ καλό σε όλες μας, καθώς για να γράψει αυτό το βιβλίο, είχε και προσωπική εμπειρία. Ήταν πολύ καλή και ευγενική και πολύ κατανοητή σε αυτά που μας έλεγε. Μου άρεσε πάρα πολύ και ήταν μια από τις καλύτερες εκδηλώσεις που έχω παρακολουθήσει στο σχολείο μας.

Φένια Ευθυμίου, Α3

[…] Συζητήσαμε μαζί της για το βιβλίο της «Ήθελα μόνο να χωρέσω» και μας εξήγησε ποιος ήταν ο λόγος που το έγραψε. Περάσαμε ένα πολύ ωραίο δίωρο με πράγματα που ίσως δε θα μαθαίναμε στο μάθημα.

Μάρα Στάθη, Γ1

[…] Με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι τελικά μου αρέσω έτσι όπως είμαι και της είμαι ευγνώμων γι΄αυτό!

Μάρω Κουτσονικολή, Α3

Νευρική ανορεξία. Δυο λέξεις, ένα μεγάλο πρόβλημα! Ένα πρόβλημα, ένα θέμα, ο καθένας μπορεί να το ορίσει διαφορετικά. Σαν σχολείο λοιπόν εμείς, είχαμε τη μεγάλη ευχαρίστηση να μάθουμε από την κ. Στέλλα Κάσδαγλή για αυτή την ψυχολογική και διατροφική διαταραχή, μέσω των βιωμάτων της. Η παρουσίαση της κ. Κάσδαγλη ήταν πολύ ευχάριστη και εκπαιδευτική συγχρόνως, επειδή η ενημέρωση των εφήβων για ένα τέτοιο θέμα και για άλλα παρόμοια είναι πολύ σημαντική.

Έφη Οικονόμου, Α2

Η συγγραφέας κ. Στέλλα Κάσδαγλη επισκέφτηκε το σχολείο μας στις 5 Μαρτίου 2018. Μας μίλησε για ένα από τα βιβλία της, στο οποίο εργαζόμαστε και εμείς μέσα στην τάξη, το «Ήθελα μόνο να χωρέσω». Εκτός όμως από το βιβλίο, ρωτήθηκε από τα κορίτσια για διάφορες λεπτομέρειες της ανορεξίας, καθώς και για την αντιμετώπισή της. Ήταν μια από τις καλύτερες επισκέψεις που είχαμε στο σχολείο μας με πολύ ενδιαφέρον θέμα. Η κ. Κάσδαγλη είναι πολύ συμπαθητική και ανοιχτή σε κάθε ερώτηση που γινόταν.

Ιωάννα Δεβελιάδη, Γ5

[…] Η κ. Κάσδαγλη ανταποκρίθηκε στις ερωτήσεις που της θέσαμε και μας εξήγησε πως πρέπει να αντιδράσουμε σε τέτοιες καταστάσεις. Η συγκέντρωση αυτή είχε ένα ενδιαφέρον θέμα και μου έλυσε πολλές απορίες. Μου άρεσε ιδιαίτερα και ευχαριστήθηκα πολύ.

Σοφία Βήττα, Α1

[…] Δεν γνώριζα τόσα για τη νευρική ανορεξία, αλλά η κ. Κάσδαγλη τα εξήγησε με τέτοιο τρόπο, ώστε κατάλαβα πολλά.

Κωνσταντίνα Σιφνάκη, Α3

[…] Η κ. Κάσδαγλη μας διηγήθηκε την προσωπική της εμπειρία, βοηθώντας μας να νιώσουμε από πολύ κοντά τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις αυτών των ανθρώπων. […] Ήταν πρόθυμη να απαντήσει σε όλες μας τις ερωτήσεις, γεγονός που έκανε την ατμόσφαιρα πιο φιλική και οικεία.

Νικολίνα Τερεζάκη, Γ1

Οι εντυπώσεις μου από την εκδήλωση με την κ. Κάσδαγλη ήταν πολλές. Μας έμαθε πολλά πράγματα για την ψυχική διαταραχή που λέγεται νευρική ανορεξία. Μας δημιούργησε πολλές εικόνες στο μυαλό για αυτή την ασθένεια. […] Μου άρεσε πολύ η ομιλία αυτή και ποτέ δε θα ξεχάσω αυτά που μας είπε. Μου έκανε πάρα πολύ καλή εντύπωση!

Αμαρυλλίς Καβάλλα, Α1

[…] Γενικώς ήταν μια άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση και ομιλία που άξιζε να την παρακολουθήσουμε. Η συγγραφέας ήταν πολύ διαδραστική μαζί μας και αισθανθήκαμε πολύ οικεία. Απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας και κάλυψε όλες τις απορίες. Το σημαντικότερο ήταν ότι μας μίλησε ένας άνθρωπος που έχει βιώσει τη νευρική ανορεξία και όχι κάποιος ειδικός επιστήμονας, ο οποίος πιθανώς να εστίαζε από διαφορετική οπτική γωνία.

Παναγιώτα Πολυχρονιάδου, Γ1

[…] Αν μπορούσα με μια λέξη να χαρακτηρίσω την κ. Κάσδαγλη, αυτή η λέξη θα ήταν η ευγένεια.

Η σημερινή μερα ήταν πολύ ωραία και θα ήθελα πολύ να έχουμε ξανά τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο.

Κωνσταντίνα Σχοινά, Α3

Καθώς μιλούσε η κ. Κάσδαγλη, την άκουγα με πολλή προσοχή και ομολογώ ότι μου άρεσε πολύ ο τρόπος που μας μιλούσε. Έμαθα πολλά πράγματα.  Πραγματικά, οι συμβουλές της με βοήθησαν πολύ! Μας έδωσε να καταλάβουμε ότι όλα είναι μέσα στο μυαλό.

Άννα-Μαρία Γιαννοπούλου, Α3

[…] Μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πως τα προβλήματα που υπάρχουν είναι πολλά, αλλά παρόλα αυτά πρέπει να ζήσουμε μια ζωή με χαρά και ευτυχία, χωρίς λύπη, άγχος και δυστυχία.

Αλίκη Καραμαργιού, Α1

[…] Κατάλαβα ότι για να περάσει κάποιος τη δύσκολη αυτή ασθένεια, χρειάζεται αγάπη και ψυχολογική υποστήριξη. Κατάλαβα, επίσης, ότι ποτέ δεν πρέπει να το βάζεις κάτω στη ζωή, όσο δύσκολα κι αν φαίνονται τα πράγματα.  Πρέπει πάντα να προσπαθείς!

Ελένη Μαγγίνα, Γ3