Το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Απριλίου σχεδόν 300 μαθητές και εκπαιδευτικοί από τριάντα σχολεία της Ελλάδας κατέκλυσαν το Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά και έλαβαν μέρος στους Β΄ Μαθητικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης «Ρήσεις & Αντι- Ρήσεις». Σε μία προσπάθεια να προωθήσουμε τη σημασία της Ρητορικής, να επικοινωνήσουμε την αξία της και να επισημάνουμε τον αντίκτυπό της στην εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς επίσης και στο σύνολο της κοινωνίας, οι αγώνες αυτοί ήταν μία ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά, να μοιραστούμε τις εμπειρίες και τις απόψεις μας, μέσα από ένα παιχνίδι λέξεων και επιχειρημάτων.

Μέσω των αγώνων, που πραγματοποιήθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά, δόθηκε η δυνατότητα στους νέους όχι μόνο να αντιληφθούν το κοινωνικό γίγνεσθαι, αλλά να αποκτήσουν και οι ίδιοι άποψη και να ακουστεί η φωνή τους στον κόσμο. Πραγματεύθηκαν θέματα που τους απασχολούν, θέματα της επικαιρότητας, διαμορφώνοντας σταδιακά την ταυτότητά τους ως πολιτών. Διαχρονικά, από την αρχαιότητα έως και σήμερα, η μαθητεία στη Ρητορική ήταν απαραίτητη προϋπόθεση, μία «διαδικασία μύησης» των νέων στα κοινά. Και αν όλοι εμείς, οι ενήλικες, έχουμε παγιωμένες θέσεις, η νέα γενιά, μέσα κυρίως από τους διττούς λόγους ήρθε να μας αποδείξει πως τα πράγματα δεν είναι πάντα μόνο «άσπρο-μαύρο», αλλά η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.

Αξίζει, ακόμη, να επισημάνουμε πως φέτος αποφασίσαμε να τολμήσουμε μία «καινοτομία»! Στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να προωθήσουμε το πνεύμα και την ιδέα της ομαδικότητας και συνεργασίας, σκεφτήκαμε οι Ομάδες Επιχειρηματολογίας των Διττών Λόγων να είναι μεικτές, δηλαδή να αποτελούνται από μαθητές διαφορετικών μεταξύ τους σχολείων. Με αυτόν τον τρόπο θελήσαμε να αποτινάξουμε κάθε είδους ανταγωνισμό μεταξύ των παιδιών, προκειμένου να καρπωθούν όλα τα οφέλη, που μπορεί να τους προσφέρει η συγκεκριμένη ενασχόληση. Οι μαθητές, πλέον, ανεμπόδιστοι μπόρεσαν να κάνουν ένα άνοιγμα στον «Άλλο», στον συμμαθητή τους, χωρίς καμία διάκριση μεταξύ τους και να προσεγγίσουν από κοινού την αλήθεια. Μέσα από αυτή την προσπάθεια κατάφερε να αναδειχθεί το ιδανικό του «υγιώς αγωνίζεσθαι», η ευγενής άμιλλα και η συνεργασία των μικρών μας Ρητόρων.

Φτάνοντας, λοιπόν, στον τερματισμό, μπορούμε να κοιτάξουμε πίσω μας και με σιγουριά να αποφανθούμε πως η προσπάθειά μας στέφθηκε με επιτυχία. Το επιβεβαίωσαν, άλλωστε, τα χαμόγελα όλων των μαθητών και των καθηγητών, που συμμετείχαν. Παρά την κούραση τους, δεν μπόρεσαν να κρύψουν τον ενθουσιασμό για τη συμμετοχή τους και όλοι έδωσαν «ραντεβού» για την επόμενη διοργάνωση.

Φυσικά, τίποτε από αυτά δεν θα είχε πραγματοποιηθεί, χωρίς την άοκνη συνδρομή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου (Α. Φούρκα, Δ. Σταθοπούλου, Κ. Χατζανδρούλη, Σ. Νεαμονίτου, Μ. Κανάκη, Ε. Ασλανίδου, Α. Χρόνη, Β. Μανιάτη, Μ. Μανταράκη, Ελίνα Καρβούνη, Μ. Ποθάκου) και των μαθητριών μας Γυμνασίου και Λυκείου, που ακούραστα τάχθηκαν επί δύο ημέρες στην «υπηρεσία» των Αγώνων. Σημαντική επίσης και η συμβολή των χορηγών, που στήριξαν στους Αγώνες με τον δικό τους τρόπο. Συγκεκριμένα τα βιβλιοπωλεία Πατάκης, Ιανός, Μανταράκης, τα ΙΕΚ Όμηρος, την εκτυπωτική εταιρεία ABOVE του κ. Παπαδημητρίου, το ανθοπωλείο LOVE creations, το Χρηματιστήριο Αθηνών, το κατάστημα εστίασης του κ. Μεγαγιάννη, το φωτογράφο Θεόδωρο Σκορδίλη και τους συνεργάτες του, το κατάστημα ενδυμάτων και αξεσουάρ «Vassiliki” της Βασιλικής Λεωτσάκου, τα super market «Σκλαβενίτης» ενίσχυσαν υλικά αυτή την τεράστια σε σπουδαιότητα διοργάνωση, που απευθυνόταν στους πολίτες του μέλλοντος.

Ξεχωριστό «χρώμα» στη διοργάνωση δόθηκε και από τις Παράλληλες Δράσεις, που πραγματοποιήθηκαν στον προαύλιο χώρο, καθώς και στο αμφιθέατρο του σχολείου, τις οποίες επιμελήθηκαν εκπαιδευτικοί του 2ου Γ/σίου Γλυκών Νερών, του Ραλλείου Γ/σίου και των Πειραματικών Ραλλείων Δημοτικών Σχολείων Πειραιά. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η προσφορά των Ελένη Αντωνίου, Αγγελικής Πέτσου και Ανθής – Μαρίας Γιαννακοπούλου, οι οποίες όχι μόνο στελέχωσαν τη Γραμματεία των Αγώνων, αλλά κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την άψογη ολοκλήρωση της διοργάνωσης, υπηρετώντας όσες θέσεις τους ζητήθηκε, λόγω των ιδιαίτερων και πολλαπλών ικανοτήτων τους. Ειδική μνεία οφείλεται και στα μέλη της επιστημονικής επιτροπής, που στήριξαν για ακόμη μία φορά με τις γνώσεις και το κύρος τους αυτή την προσπάθεια, αλλά και στους Υποδιευθυντές Ν. Αρφανάκο (Γυμνάσιο) και Δ. Αγγελιδάκη (Λύκειο) που λειτούργησαν το ηλεκτρονικό πρόγραμμα για τη διεκπεραίωση των αποτελεσμάτων.

Και αν οι Β΄ Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης ολοκληρώθηκαν, αυτό δε σημαίνει το τέλος, αλλά την αρχή και προετοιμασία για τους Γ΄ Μαθητικούς Αγώνες.

Η Συντονίστρια για την υλοποίηση της διοργάνωσης

Ελένη Λαμπρινάκου

Φιλόλογος του Ραλλείου Γυμνασίου