To σχολείο μας, μέλος του Δικτύου Συνεργαζόμενων με την UNESCO Σχολείων, συμμετείχε στο 4ο Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Γυμνασίων Αττικής (ASPnet) UNESCO, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή  15 & το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019 στο  Pierce – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.

To  θέμα του φετινού Συμποσίου ήταν  «17 Στόχοι για το μέλλον μας», με υποθέματα : α. Η συμβολή των νέων &  β. Ανάπτυξη συνεργασιών.

Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Δ/νσης Ευρωπαϊκών & Διεθνών Θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Pierce-Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.

Την 10μελή αντιπροσωπευτική ομάδα του Σχολείου μας αποτέλεσαν οι μαθήτριες της Γ΄τάξης : Αβραμούδη Αγγελική, Δουμάνη Ευφροσύνη, Δουράμπεη Ιωάννα, Ευσταθίου Μαρία, Σαφαρίκα Αποστολία-Ζωγραφιά και οι μαθήτριες της Β΄τάξης : Βέτσικα Στεφανία, Κουκίου Άννα-Ελευθερία, Πούλιου Ελευθερία-Σωτηρία, Πρεβόλη Σοφία, Τσαγκάρη Μαριέττα. 

Υπεύθυνοι για την καθοδήγηση και την προετοιμασία των μαθητριών ήταν οι καθηγητές – σύμβουλοι  Αραθύμου Αικατερίνη, φιλόλογος & Τούρλος Ιωάννης, τεχνολόγος.

Η έναρξη του του Συμποσίου, το πρωί της Παρασκευής 15 Φεβρουαρίου, έγινε με χαιρετισμούς από την Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κ. Τζιτζικώστα, την Εθνική Συντονίστρια ASPnet UNESCO κ. Δηλάρη, τον Δ/ντη Δ/θμιας Εκπ/σης Β’ Αθήνας κ. Φαλούκα, τον Γενικό Δ/ντή και τον Δ/ντή του Γυμνασίου του Αμερικανικού Κολλεγίου.

Ακολούθησαν οι καλλιτεχνικές αποτυπώσεις των 17 συμμετεχόντων σχολείων, μέσα από τις οποίες οι ομάδες «συστήθηκαν» στο κοινό,  δίνοντας, παράλληλα, το στίγμα τους σε σχέση με το θέμα του Συμποσίου.

 

Η ομάδα μας, μέσα από ένα βίντεο, παρουσίασε τον τρόπο που προσέγγισε τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ενημέρωση, εκδήλωση ευαισθητοποίησης, συνεργασία με το Δίκτυο εθελοντών «Διαβάζω για τους Άλλους» και συμμετοχή σε δράση διαγενεακής ανάγνωσης σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, κατασκευή κοσμημάτων εμπνευσμένων από τους 17 στόχους).

Μετά την παρουσίαση όλων των καλλιτεχνικών δημιουργιών και το γεύμα στην τραπεζαρία του Κολλεγίου, οι μαθητές εντάχθηκαν σε 10 Επιτροπές Εργασίας, στις οποίες συζήτησαν το θέμα και τα υποθέματα του Συμποσίου, εφαρμόζοντας τις αρχές του διαλόγου και τηρώντας τους προκαθορισμένους κανόνες. Για την εύρυθμη λειτουργία των επιτροπών είχαν ορισθεί Προεδρεία (Πρόεδρος και Γραμματέας ανά επιτροπή).

Παράλληλα, οι καθηγητές-σύμβουλοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και να μοιραστούν απόψεις και προτάσεις  για τις δράσεις του δικτύου ASPnet.

 

Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, παρουσιάστηκαν στη Συνεδρίαση της Ολομέλειας τα πορίσματα που προέκυψαν από κάθε Επιτροπή Εργασίας και ακολούθησε ψηφοφορία προς έγκριση ή απόρριψή τους.

Το Μαθητικό Συμποσίου ολοκληρώθηκε με συναυλία από μουσικό συγκρότημα του Pierce που ξεσήκωσε τους μαθητές.

 

Το διήμερο αξιολογήθηκε από τις μαθήτριές μας ως μία εποικοδομητική εμπειρία, καθώς είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν απόψεις με συνέπεια, σοβαρότητα και σεβασμό με συνομήλικους μαθητές άλλων σχολείων πάνω σε ένα θέμα που εκφράζει  τις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις.

 

Αικ. Αραθύμου