Κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2018, μαθήτριες της ομάδας UNESCO του σχολείου μας συμμετείχαν σε δράση διαγενεακής ανάγνωσης της  εθελοντικής – μη κερδοσκοπικής οργάνωσης “Διαβάζω για τους Άλλους” (www.giatousallous.gr).

Από τις δράσεις του «Διαβάζω για τους Άλλους» επωφελούνται άνθρωποι με προβλήματα όρασης, τυφλοί, πρόσωπα που αδυνατούν να κρατήσουν ένα βιβλίο στα χέρια τους, ηλικιωμένοι σε γηροκομεία, παιδιά που ζουν σε ιδρύματα ή αναλφάβητοι.

Στο πλαίσιο αυτό,  το  δίκτυο «Διαβάζω για τους Άλλους«, μία φορά κάθε μήνα, συνεργάζεται με μαθητές κάποιου σχολείου σε μία εθελοντική δράση προσφοράς προς ηλικιωμένους 20 γηροκομείων της Αθήνας και άλλα άτομα που δεν έχουν πρόσβαση στο βιβλίο και στην ανάγνωση.

Έτσι, οι μαθήτριες της ομάδας μας, την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018, άφησαν για λίγο το σχολείο και τα διαγωνίσματα, προκειμένου να δώσουν χαρά στους  ηλικιωμένους ανθρώπους της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Παναγία η Ελεούσα» στη Ν. Ιωνία, με αφηγήσεις λαϊκών μύθων και παραμυθιών. Για το σκοπό αυτό είχε προηγηθεί εκπαίδευση 8 ωρών – σε δύο τετράωρες συναντήσεις – από την ηθοποιό, εμψυχώτρια και αφηγήτρια Χριστίνα Λιόγαρη.

Το πρωινό που περάσαμε κοντά στους γέροντες είχε από όλα : παραμύθια, γέλια, αγκαλιές, χορούς, τραγούδια, κυρίως, όμως, συγκίνηση. Συγκίνηση που γεννήθηκε από τη συνάντηση δύο γενεών, καθώς  οι ρόλοι αντιστράφηκαν μέσα από την αφήγηση 12 λαΙκών παραμυθιών! Κοντά μας βρέθηκε ο συνιδρυτής της ομάδας Θοδωρής Τσάτσος με την εθελόντρια Ειρ. Αργυρού.

Η σειρά διαγενεακών αναγνώσεων του δικτύου «Διαβάζω για τους Άλλους» πραγματοποιείται  με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» που διοργανώνει ο δήμος Αθηναίων κατόπιν διάκρισης από την UNESCO.

 

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί

Αραθύμου Κ. – Τούρλος Γ.