Στις 23 και 24 Φεβρουαρίου το Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά άνοιξε τις πόρτες του και αγκάλιασε μία άκρως πρωτότυπη, μοναδική και ελκυστική, για τους μαθητές (λυκείου και γυμνασίου), διαδικασία. Είχαμε τη χαρά και την τιμή να υποστηρίξουμε τον Α’ Μαθητικό Διαγωνισμό Εικονικών Δικών «Πρωταγόρας» και να απολαύσουμε ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι  προσομοίωσης στην απονομή δικαιοσύνης. Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά στο κάλεσμα αυτό, αφού ένα ολόκληρο σαββατοκύριακο, το σχολείο μας γέμισε με τουλάχιστον 160 δικηγόρους και δικηγορίνες, αγορητές και αγορήτριες. Μέσω της διοργάνωσης αυτής προάχθηκε το ομαδικό πνεύμα και η ευγενής άμιλλα, καθώς τα παιδιά που συμμετείχαν δεν αντιπροσώπευαν κάποια σχολική μονάδα, αλλά την ομάδα τους, με το ιδιαίτερο όνομα που εκείνοι είχαν επινοήσει. Επιπλέον η πρωτοτυπία αυτού του παιχνιδιού έγκειται στο ότι τον ρόλο των κριτών δεν αναλαμβάνουν καθηγητές, αλλά προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές των Νομικών Σχολών.

Ευχαριστούμε θερμά την ιδρύτρια και εμπνεύστρια του παιδαγωγικού αυτού παιχνιδιού Γιώτα Σκιαθίτη, που αποτελεί την ψυχή του “Afixis” μαζί με τον Θωμά Τσουλιά και την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, που συνεργάστηκε γι΄ αυτό το άψογο αποτέλεσμα. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν όμως και τα μέλη του «Αfixis”,    τα οποία είχαν ρόλο κριτών και υποστηρικτών της διοργάνωσης αυτής. Ευχαριστούμε λοιπόν, μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας την Άννα Καπερνέκα, τη Μυρτώ Χόρβαλη, τον Χασμά Αμπντούλ, τον Δημήτρη Γούπιο, τον Ηλία Θεοδωρόπουλο, τον Δημήτρη Τσιπινιά και τον Γιώργο Ψωμιάδη για την πολύτιμη βοήθειά τους. Φυσικά χωρίς τη στήριξη και τις πολύτιμες συμβουλές της Νομικού και εκπαιδευτικού του σχολείου μας κ. Σ. Αλευρομαγείρου,  καθώς και του διευθυντή μας κ. Θ. Μαραγκόζογλου, ο οποίος συναίνεσε για τη φιλοξενία  του διαγωνισμού, το έργο μας θα ήταν πολύ δύσκολο. Ας ευχηθούμε, λοιπόν, να συναντηθούμε και του χρόνου και να δοθεί το βήμα για άλλη μία φορά στα παιδιά, τα οποία μας επιβεβαίωσαν ότι με τη φαντασία τους μπορούν να γίνουν κοινωνιολόγοι, γιατροί και δικηγόροι, γιατί σύμφωνα με τον Οδυσσέα Ελύτη «Και από την ανάποδη φοριέται η φαντασία και σε όλα της τα μεγέθη»

Ελένη Λαμπρινάκου

Γ. Γ. της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής Ένωσης στην Εκπαίδευση και Εκπαιδεύτρια της Ρητορικής Ομάδας του Ραλλείου Γ/σίου Θηλέων Πειραιά

ΥΓ Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα, που απαθανάτισε με τον επαγγελματικό του φακό ο Θοδωρής Σκορδίλης. Πατήστε εδώ:

https://youtu.be/qUuMjnBEKE8