Γ΄ Μαθητικοί αγώνες Ρητορικής Τέχνης για Γυμνάσια

                                 6 κ’ 7 Απριλίου 2019

 

Ένα δημόσιο σχολείο, το 5ο Γυμνάσιο Π. Φαλήρου, γεμάτο ενθουσιώδεις και ανυπόμονους μαθητές και μαθήτριες, δασκάλους και γονείς. Όλοι είχαν συγκεντρωθεί με σκοπό να γιορτάσουν τη Ρητορική σε όλες τις εκφάνσεις της. Είναι πολύ σπουδαίο σε μία περίοδο «δημοκρατικής κρίσης» οι νέοι, να εκφέρουν τη δική τους άποψη για θέματα κοινωνικά, πολιτικά, οικολογικά ακόμα και διεθνή. Και όχι μόνο αυτό, αλλά σημαντικό είναι να ενεργοποιούν τη φαντασία τους, δημιουργώντας  εικόνες , λέξεις, ιστορίες  με έμπνευση από τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική και άλλες τέχνες. Αυτό, ωστόσο, που ενθουσιάζει τα παιδιά που προγυμνάζονται στον προφορικό λόγο είναι το ότι γνωρίζουν συνομήλικούς τους, ανταλλάσσουν απόψεις και δημιουργούν φιλικές σχέσεις!

Μέσα σε αυτό το κλίμα , βιώσαμε μικροί και μεγάλοι μοναδικές εμπειρίες. Υπέροχες στιγμές αυθόρμητου λόγου, εκφραστικής ανάγνωσης ,διττών λόγων από μαθητές και μαθήτριες  σαράντα, περίπου, σχολείων της Αττικής. Έτσι μάθαμε ότι η Ρητορική δεν είναι μόνο κανόνες αλλά εφόδιο ζωής και σχέσεις ζωής.

Συγχαίρουμε και ευχαριστούμε όλες τις μαθήτριες του Ομίλου «Πνεύμα της… Αντιλογίας» του σχολείου μας, που συμμετείχαν σε αυτούς τους αγώνες και κατάφεραν να διαδώσουν τις σκέψεις και τις ιδέες τους με επιτυχία. Όλες αξίζουν την επιβράβευσή μας. Κυρίως όμως αυτές που διακρίθηκαν:

  • Ευαγγελία Λεβισιανού (Α2): 1η νίκη στους διττούς λόγους με τη μικτή ομάδα «Εραστές του λόγου»  και  7η καλύτερη ομιλήτρια της διοργάνωσης
  • Ευφροσύνη Πολυχρονιάδου (Γ4): 3η νίκη στους διττούς λόγους με τη μικτή ομάδα «Οι νεράιδες και ο πρίγκιπας»
  • Σταυρούλα Κουβέλη (Β4): 8η νίκη στους διττούς λόγους με τη μικτή ομάδα «Ανιχνευτές γνώσεως»
  • Ιουλία-Βασιλική Φαντοπούλου (Β4): 17η καλύτερη ομιλήτρια διττών λόγων με τη μικτή ομάδα «Τα πουλιά πεθαίνουν κελαηδώντας»
  • Χρύσα Ραντίτσα (Α5): 5η νίκη στον αυθόρμητο λόγο (ατομικό αγώνισμα)
  • Στέλλα Πούλιου (Α5): 6η νίκη στον αυθόρμητο λόγο (ατομικό αγώνισμα)
  • Κατερίνα Παπαδημητρίου (Β4): 1η νίκη στην εκφραστική ανάγνωση (ατομικό αγώνισμα)
  • Έλενα Στεργίου (Α5): 2η νίκη στην εκφραστική ανάγνωση (ατομικό αγώνισμα)

Ας ανανεώσουμε το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά, στους Δ’ Μαθητικούς αγώνες,  προκειμένου να ενισχύσουμε τη Ρητορική και τις δεξιότητες που προσφέρει, μέσα από τα χαμόγελα και τη θετική ενέργεια των παιδιών .

 

Η Υπεύθυνη και Εκπαιδεύτρια του Ρητορικού Ομίλου

Ελένη Λαμπρινάκου