Στις 7 Μαρτίου 2019 τα τμήματα Β3 και Β4 του σχολείου μας επισκέφτηκαν με τις καθηγήτριές τους κκ. Α. Αραθύμου και Α. Αργυρίου το Μουσείο Παιχνιδιών, που ανήκει στο Μουσείο Μπενάκη. Εγκαινιάστηκε το 2017 στην ιστορική οικία Κουλούρα (Π. Φάληρο) και περιλαμβάνει στις συλλογές του 20.000 παιχνίδια και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας, προερχόμενα από τον ελλαδικό χώρο και την ευρύτερη περιφέρεια του Ελληνισμού – από την αρχαιότητα μέχρι το 1970 – καθώς και από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και από χώρες της Ανατολής.

Σκοπός του Μουσείου Παιχνιδιών είναι να καλύψει όλες τις εκφάνσεις και πτυχές του θέματος Παιδί και Παιχνίδι, ερευνώντας τόσο το παιχνίδι στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όσο και την καθημερινή ζωή του παιδιού στην παραδοσιακή και αστική ελληνική κοινωνία.

Η ενότητα της ελληνικής συλλογής περιλαμβάνει βρεφικά και παιδικά αντικείμενα και παιχνίδια από τους αρχαίους, τους ρωμαϊκούς και τους βυζαντινούς χρόνους, χειροποίητα παραδοσιακά ελληνικά παιχνίδια και αντικείμενα του 18ου-20ού αι., λαϊκά πανηγυριώτικα και αστικά εμπορικά του 20ού αι., ομαδικές παιδιές, επιτραπέζια παιχνίδια, καθώς και εθιμικά εποχιακά παιχνίδια.

Οι μαθήτριες ενθουσιάστηκαν με τις συλλογές και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν.

«Μου άρεσαν πολύ όλα τα παιχνίδια του Μουσείου, καθώς και η αρχιτεκτονική του κτηρίου». (Τσακίρη Ειρήνη, Β3)

«Μας ξύπνησε όλες τις παιδικές αναμνήσεις και τα παιχνίδια που παίζαμε παλιά. Ήταν πολύ ωραία όλα τα παιχνίδια, καθώς το καθένα είχε μια ξεχωριστή ιστορία να μας πει». (Σχοινά Κωνσταντίνα, Β3)

«Μέσα από τα εκθέματα διακρίναμε έναν πολιτισμό. Από τα ρούχα, τα υλικά, τις λεπτομέρειες, μαθαίνουμε για μια εποχή που πλέον δεν υπάρχει, αλλά παραμένει ζωντανή μπροστά στα μάτια μας. Με γέμισε νοσταλγία και συγκίνηση. Ελπίζω να ξαναπάω, γιατί ήταν μια μαγευτική εμπειρία. Ένιωθα σαν την Αλίκη στη Χώρα των Παιχνιδιών!». (Τσιάλου Στέλλα, Β3)