Την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019, οι μαθήτριες των τμημάτων Β3, Β4 και Β5 συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών «Ποιοι φίλοι…»  στο πλαίσιο του μαθήματος της Ν.Ε. Γλώσσας.

Θέμα του συγκεκριμένου προγράμματος, που υλοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου μας,  αποτελεί η περιπέτεια της εφηβείας και η αγωνιώδης διαδικασία των εφήβων να βρουν απαντήσεις στις ερωτήσεις «Ποιος είμαι;» και «Ποια είναι η θέση μου στον κόσμο;».

 

Σε αυτό το παιχνίδι αναζήτησης απαντήσεων, πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν οι φίλοι και η οικογένεια, κάνοντας τη ζωή περισσότερο περίπλοκη για τους νέους. Οι μαθητές και μαθήτριες στη διάρκεια του προγράμματος α) αντιμετωπίζουν την πολυπλοκότητα της εφηβικής ζωής και τα ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα ως ένα στάδιο αυτοσυνειδησίας στη ζωή κάθε ανθρώπου, β) αντιλαμβάνονται ότι,  στο πλαίσιο της αναζήτησης ταυτότητας, οι αποφάσεις  που παίρνει ο/η έφηβος  και οι επιλογές που κάνει έχουν αντίστοιχες συνέπειες και γ) αναλύουν την επίδραση που έχει το οικογενειακό, σχολικό και φιλικό περιβάλλον στο φαινόμενο του εκφοβισμού και τη δυναμική των σχέσεων μεταξύ των προσώπων που εμπλέκονται στα περιστατικά που παρακολουθούν.

 

Έτσι,  με όχημα μία ιστορία σχολικής τάξης με πρωταγωνιστές τους μαθητές και τους ενήλικες της καθημερινότητάς τους,  οι μαθήτριες κλήθηκαν, μέσα από δραστηριότητες και με τη βοήθεια των εμψυχωτριών,  να προσεγγίσουν τις αλλαγές που παρατηρούνται στη μετάβαση από την παιδική στην εφηβική ηλικία, αλλά και τις σχέσεις  με τους συνομηλίκους και τους γονείς στην περίοδο της εφηβείας.

 

Το πρόγραμμα επιλέχθηκε και συντονίστηκε από τις φιλολόγους του σχολείου μας Αραθύμου Κ. και Αργυρίου Α, που διδάσκουν το μάθημα της Ν.Ε. Γλώσσας στα συγκεκριμένα τμήματα.