Έξι (6) μαθήτριες της ομάδας Unesco του σχολείου μας έλαβαν μέρος στην 4η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με τίτλο «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη 2019», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τις 13 έως τις 15 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή  700 περίπου μαθητών από 110 σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και 100 φοιτητών.

Οι εργασίες των 26 Επιτροπών φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις των εκπαιδευτηρίων  «Ο Απόστολος Παύλος» στην Πυλαία, ενώ η Γενική Συνέλευση και η τελετή λήξης έλαβαν χώρα στο περίπτερο 12 της ΔΕΘ.

Στόχος της προσομοίωσης είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν στην προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καθώς και η γνωριμία και η εξοικείωσή τους με ζητήματα εφαρμογής των σχετικών διεθνών Συμβάσεων του ΟΗΕ.

Oι εργασίες διεξάγονται σύμφωνα με τη διαδικασία των διαφόρων επιτροπών που λειτουργούν στο πλαίσιο των διεθνών πράξεων προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου του ΟΗΕ.  Σε κάθε επιτροπή συμμετέχουν από 18-23 μαθητές. Ο τρόπος συζήτησης ακολουθεί τους κανόνες των Model United Nations και  αφορά σε συγκεκριμένο ζήτημα, επί του οποίου οι μαθητές καλούνται να μεταφέρουν την άποψη της χώρας που εκπροσωπούν. Για το σκοπό αυτό, προηγείται συστηματική προετοιμασία των μαθητών – πρεσβευτών. Την τελευταία ημέρα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εργασιών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και ακολουθεί η τελετή λήξης.

Παράλληλα με το περιεχόμενο των συμβάσεων και τη διαδικασία ενώπιον των Επιτροπών, οι μαθητές εξοικειώνονται με τα ζητήματα εφαρμογής των διεθνών πράξεων από τα κράτη, μαθαίνουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα του ανθρώπου, να δέχονται τα επιχειρήματα των άλλων, να σέβονται τις απόψεις των άλλων κρατών και να αναπτύσσουν την κατάλληλη επιχειρηματολογία, προκειμένου να πείσουν για τις θέσεις τους, βασισμένοι σε κανόνες διεξαγωγής γόνιμου διαλόγου και στον σεβασμό σε επίπεδο αντιλογίας.

Η Πανελλήνια μαθητική προσομοίωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» τελεί υπό την αιγίδα των:

α) Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, β) Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, γ) Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Μακεδονίας και Θράκης), δ) Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ε) Δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι μαθήτριες της Γ΄τάξης του σχολείου μας, που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη διοργάνωση ΜΡΔ 2019  είναι οι : Ζαρογιαννοπούλου-Ρούσσου Δήμητρα-Γεωργία, Ζέρβα Μαρία, Κουκίου Άννα-Ελευθερία, Μαστροδήμου Χριστίνα, Πούλιου Ελευθερία-Σωτηρία και Πρεβόλη Σοφία, τις οποίες προετοίμασαν και συνόδευσαν οι καθηγητές Αραθύμου Κ. και Τούρλος Γ.

Όλες οι μαθήτριες – διπλωμάτες αξιολόγησαν την εμπειρία της συμμετοχής τους στην 4η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ως ξεχωριστή και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

 Κατερίνα Αραθύμου