ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΜΕ ΠΟΥΛΜΑΝ 

 

 

ΑΡΘΡΟ 1ο  ΕΙΣΑΓΩΓΗ

 

Οι σκοποί του παρόντος Κανονισμού είναι οι ακόλουθοι:

 

  1. Η παροχή προς τους γονείς βασικών και χρήσιμων πληροφοριών στα θέματα που αφορούν στη μεταφορά των μαθητριών με λεωφορεία προς και από τα σχολεία του Ραλλείου Γυμνασίου .
  2. Η διευκόλυνση της επικοινωνίας των γονέων με το αρμόδιο Γραφείο Κίνησης (Μεταφορέας).
  3. Η υποβοήθηση του έργου των μεταφορέων και του προσωπικού τους (οδηγών ),ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η μεταφορά των μαθητριών.
  4. Η συστηματοποίηση και περιγραφή των προϋποθέσεων και όρων λειτουργίας του όλου συστήματος μεταφοράς μαθητριών.
  5. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αναλαμβάνει την οργάνωση της μεταφοράς των μαθητριών, στο σκέλος της ανάθεσης σε Μεταφορέα με την οικονομικά καλύτερη και ασφαλέστερη προσφορά ως προς τις προδιαγραφές του άρθρου 5 του παρόντος κανονισμού.

6.Ο Σύλλογος ουδεμία ευθύνη και ανάμειξη φέρει για την πληρωμή των κομίστρων μεταφοράς των μαθητριών .Η πληρωμή των κομίστρων και η συνεννόηση για το θέμα αυτό γίνεται απευθείας με το γραφείο Κίνησης του Μεταφορέα. Ο Σύλλογος ουδεμία ευθύνη φέρει σχετικά με οποιαδήποτε αξίωση αποζημίωσης πάσης φύσεως που μπορεί να ασκηθεί από τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητριών προς τον μεταφορέα ή από τον μεταφορέα προς τους γονείς/κηδεμόνες. Διευκρινίζεται ότι για καμία του αξίωση ο Μεταφορέας δε μπορεί να στραφεί κατά του Συλλόγου Γονέων.

 

ΑΡΘΡΟ 2ο   ΓΕΝΙΚΑ

 

  1. Η ασφαλής και κατά το δυνατόν ταχεία μεταφορά μαθητριών με λεωφορεία προς και από τα σχολεία της Ραλλείου Γυμνασίου εκτελείται από Μεταφορέα, ο οποίος υπογράφει σύμβαση με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Ραλλείου Γυμνασίου της οποίας αναπόσπαστο μέλος αποτελεί ο παρών κανονισμός, η δε εποπτεία και συντονισμός της μεταφοράς των μαθητών εκτελείται από τον Μεταφορέα .
  2. Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες του Μεταφορέα είναι τα εξής:
  3. i) Ο έλεγχος της λειτουργίας του όλου συστήματος μεταφοράς και η πιστή τήρηση από τον μεταφορέα και τους προστηθέντες του όλων των όρων των υπογραφεισών συμβάσεων.
  4. ii) Ο σχεδιασμός των δρομολογίων πριν από την έναρξη των δρομολογίων κάθε σχολικού έτους.

iii) Η λεπτομερής συνεξέταση των αιτημάτων γονέων, που υποβάλλονται γραπτώς προς τον Μεταφορέα, και αφορούν σε θέματα μεταφοράς μαθητριών με τα λεωφορεία και η προσπάθεια ικανοποίησής τους, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά δεν αποβαίνουν εις βάρος της ασφάλειας του όλου συστήματος μεταφοράς και δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση του συνόλου των μεταφερόμενων μαθητριών.

  1. Τα δρομολόγια και τα σημεία στάσεων των λεωφορείων μελετώνται και σχεδιάζονται, από τον Μεταφορέα, (όταν έχει συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός εγγραφών) και ισχύουν μόνον για τη σχολική χρονιά για την οποία έχουν μελετηθεί. Ο σχεδιασμός και η οριστικοποίησή τους γίνονται πάντοτε με γνώμονα τη βέλτιστη εξυπηρέτηση και κυρίως την ασφάλεια της μεταφοράς των μαθητών.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του  Ραλλείου Γυμνασίου δύναται, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, ανάλογα με τις συνθήκες, να τροποποιήσει προσωρινά ή οριστικά ήδη εκτελούμενο δρομολόγιο με σκοπό την εξυπηρέτηση και ασφάλεια των μαθητών, εφόσον συντρέχουν αποδεδειγμένα σοβαροί προς τούτο λόγοι, όπως τεχνικά έργα κατά μήκος του δρομολογίου (π.χ. μονοδρομήσεις, κατασκευή ποδηλατόδρομων με αποτέλεσμα τη μείωση του πλάτους της οδού κλπ),προβλήματα καθυστερήσεων ή λόγοι ασφαλείας. Για τον σκοπό αυτό, Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Ραλλείου Γυμνασίου μπορεί ενδεικτικά, είτε να αλλάξει τη διαδρομή του δρομολογίου, είτε να προσθέσει ή αφαιρέσει στάσεις από το δρομολόγιο.

  1. Τα ενδεικτικά δρομολόγια και οι στάσεις που θα ισχύσουν το επόμενο σχολικό έτος τίθενται υπόψη των γονέων κατά το στάδιο των εγγραφών. Όσοι γονείς επιθυμούν τη μεταφορά των παιδιών τους προς και από τα σχολεία της Ραλλείου Γυμνασίου λεωφορεία δηλώνουν τούτο κατά τις εγγραφές , όπου αποδέχονται και τους αντίστοιχους Όρους Μεταφοράς.
  2. Δηλώσεις συμμετοχής στο σύστημα μεταφοράς μετά τη λήξη των εγγραφών θα γίνονται δεκτές μόνο εφ’ όσον υπάρχουν κενές θέσεις στο λεωφορείο της συγκεκριμένης διαδρομής.
  3. Βασική προϋπόθεση για να γίνει δεκτή η αίτηση μεταφοράς μαθητή είναι η εκ μέρους του γονέα αποδοχή του παρόντος Κανονισμού Μεταφοράς και η ανάληψη υποχρέωσης καταβολής του καθορισθέντος κομίστρου , την τακτοποίηση όλων των οικονομικών του υποχρεώσεων προς τον Μεταφορέα, καθώς και η υποχρέωση να παραμείνει μέχρι την λήξη του σχολικού έτους –σύμβασης .
  4. Κάθε δρομολόγιο λεωφορείου έχει καθορισμένες στάσεις και διαδρομή, που δεν επιτρέπεται να αλλάξουν χωρίς γραπτή εντολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ραλλείου Γυμνασίου προς τον Μεταφορέα. Ενδεχόμενες συνεννοήσεις γονέων απ’ ευθείας με οδηγούς του Μεταφορέα, με σκοπό την οποιαδήποτε τροποποίηση του δρομολογίου, απαγορεύονται. Για την απαγόρευση αυτή έχει ενημερωθεί και έχει συμφωνήσει και ο Μεταφορέας

.8. Την πλήρη ευθύνη της ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών προς και από τις σχολικές εγκαταστάσεις αναλαμβάνει ο Μεταφορέας και κατ’ επέκταση ο οδηγός του λεωφορείου . Η ευθύνη αυτή αρχίζει από τη στιγμή της επιβίβασης των μαθητών στο σχολικό λεωφορείο και τελειώνει με την αποβίβασή τους είτε στο χώρο της σχολικής μονάδας, είτε στην καθορισμένη στάση αποβίβασης.

  1. Οι μαθήτριες όλων των τάξεων του Γυμνασίου, επιβιβάζονται και αποβιβάζονται χωρίς να είναι αναγκαία η παρουσία των γονέων τους στην καθορισμένη στάση. Το πρωί, πρέπει οι μαθήτριες να βρίσκονται στην προκαθορισμένη στάση 10 λεπτά νωρίτερα από την ώρα άφιξης του σχολικού, ώστε να μην καθυστερούν οι υπόλοιπες μαθήτριες.
  2. Εάν χρειασθεί μαθήτρια του Γυμνασίου να αναχωρήσει εκτάκτως από το Σχολείο, είναι απαραίτητο να ενημερώνεται προηγουμένως το Γραφείο Κίνησης του μεταφορέα από τον γονέα της.
  3. Αιτήσεις γονέων για προσωρινή ή έκτακτη αλλαγή σχολικού λεωφορείου ή/και στάσης κατά την επιστροφή της μαθήτριας καθώς και για οποιαδήποτε αλλαγή από τον συνήθη τρόπο αναχώρησής της από το Σχολείο, θα ικανοποιούνται εφ’ όσον ενημερώνεται προηγουμένως το Γραφείο Κίνησης του μεταφορέα τουλάχιστον μια (1) εργάσιμη ημέρα πριν και υπό την προϋπόθεση ότι το λεωφορείο θα διαθέτει κενή θέση.
  4. Για λόγους ασφαλείας, απαγορεύεται αυστηρά η επιβίβαση μαθητριών που δεν είναι γραμμένες στο Σύστημα Μεταφοράς του Συλλόγου, καθώς και οποιωνδήποτε τρίτων προσώπων.
  5. Για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων, οι ώρες αναχώρησης των λεωφορείων από τις αφετηρίες τους έχουν καθορισθεί από τον Μεταφορέα με τέτοιο τρόπο ώστε, υπό ομαλές καιρικές και κυκλοφοριακές συνθήκες, να φθάνουν στο προαύλιο του Σχολείου ( Γυμνασίου) 10 λεπτά πριν από την έναρξη των μαθημάτων.

Κατά τις ημέρες που είτε οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς, είτε η κυκλοφοριακή κίνηση είναι αυξημένη, είναι ενδεχόμενο να παρατηρούνται δικαιολογημένες χρονικές αποκλίσεις από την κανονική διάρκεια των δρομολογίων των λεωφορείων .

  1. Το Γραφείο Κίνησης του Μεταφορέα είναι στη διάθεση των γονέων για την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας ή διευκρίνισης σχετικής με τα θέματα μεταφοράς των μαθητριών προς και από την σχολική μονάδα τους, καθώς επίσης και για την άμεση εξέταση οποιουδήποτε αιτήματός τους,

 

ΑΡΘΡΟ 3ο ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ & ΓΟΝΕΩΝ

 

1.Οι μαθήτριες το πρωί, οφείλουν να βρίσκονται στο σημείο στάσης που θα τους έχει υποδειχθεί από τον Μεταφορέα τουλάχιστον 10 λεπτά πριν από την ώρα που έχει προγραμματιστεί να περάσει το σχολικό.

  1. Για λόγους ασφαλείας κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του δρομολογίου του σχολικού λεωφορείου δεν επιτρέπεται στις μαθήτριες να είναι όρθιες, να μετακινούνται ή να αλλάζουν θέση.
  2. Για λόγους ασφαλείας μετά την αναχώρηση του λεωφορείου από τη θέση στάθμευσής του στη σχολική μονάδα δεν επιτρέπεται η περαιτέρω επιβίβαση μαθητριών.
  3. Κατά την εκτέλεση του δρομολογίου του λεωφορείου δεν επιτρέπεται το άνοιγμα παραθύρων και απαγορεύεται αυστηρά να βγάλουν οι μαθήτριες το κεφάλι ή το χέρι τους έξω από το παράθυρο του λεωφορείου, διότι αυτό συνεπάγεται κίνδυνο πρόκλησης σοβαρού ατυχήματος.
  4. Οι μαθήτριες που χρησιμοποιούν τα λεωφορεία για τη μετακίνησή τους προς και από την σχολική μονάδα οφείλουν να συμπεριφέρονται με κόσμιο τρόπο, ακριβώς όπως και στους σχολικούς χώρους, λαμβάνοντας υπόψη τους πως ό,τι ισχύει σχετικά με τη συμπεριφορά τους κατά την παραμονή τους στο σχολείο, ισχύει και κατά την παραμονή τους στο λεωφορείο, το οποίο αποτελεί προέκταση του σχολείου.
  5. Αυθάδεια και γενικώς ανεπίτρεπτη συμπεριφορά εκ μέρους των μαθητριών προς τον οδηγό, φθορά, βλάβη, ρύπανση ή ζημιά του σχολικού λεωφορείου επιβαρύνει την μαθήτρια και τους γονείς/κηδεμόνες αυτής.
  6. 7. Η δαπάνη αποκατάστασης ζημιών, φθορών, βλαβών, ρύπανσης λεωφορείου, βαρύνει αποκλειστικώς την υπαίτια μαθήτρια και τους γονείς/κηδεμόνες αυτής.
  7. Οι μαθήτριες που χρησιμοποιούν τα λεωφορεία οφείλουν να τηρούν πιστά τα άρθρα του ισχύοντα Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας τα οποία αφορούν στους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς. Η παράβαση οποιουδήποτε σχετικού άρθρου από μεταφερόμενη μαθήτρια που επιφέρει την επιβολή προστίμου στον οδηγό του λεωφορείου, όπως π.χ. η μη χρησιμοποίηση ζώνης ασφαλείας, η αδικαιολόγητη παραμονή σε όρθια θέση κ.ο.κ., έχει ως συνέπεια, την υποχρέωση καταβολής του επιβληθέντος στον οδηγό προστίμου από την ίδια και κατ’ επέκταση από τους γονείς/κηδεμόνες αυτής.
  8. Σε περίπτωση βλάβης του σχολικού λεωφορείου με αποτέλεσμα την ακινητοποίησή του, οι μαθήτριες παραμένουν μέσα σ’ αυτό μέχρι την άφιξη άλλου οχήματος και βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι δεν διατρέχουν κανένα απολύτως κίνδυνο εξ αιτίας της βλάβης. Σε αντίθετη περίπτωση, οδηγούνται από τον οδηγό σε απόλυτα ασφαλές σημείο.
  9. Ο αριθμός των θέσεων των μαθητριών σε κάθε σχολικό λεωφορείο είναι συγκεκριμένος και καθορισμένος. Όταν οι θέσεις δεν είναι συμπληρωμένες, για λόγους πρόσθετης ασφάλειας δεν επιτρέπεται να καταλαμβάνεται η πρώτη σειρά καθισμάτων, καθώς επίσης και η τελευταία, η λεγόμενη «πεντάδα».
  10. Απαγορεύεται από οποιονδήποτε η χρήση συσκευών που παράγουν ήχο (π.χ. κασετόφωνο/ραδιόφωνο/CD κλπ.) με τρόπο ώστε να προκαλείται ενόχληση στους επιβαίνοντες ή τον οδηγό καθώς και η φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση εντός του λεωφορείου.

Απαγορεύεται επίσης η πρόκληση θορύβου (π.χ. φωνασκίες, διαπληκτισμοί), ώστε ο Οδηγός να είναι απερίσπαστος στην οδήγηση του οχήματος για την ασφάλεια όλων των επιβαινόντων. 12. Υπογραμμίζεται ιδιαίτερα η υποχρέωση των μεγαλύτερων μαθητριών να μην ενοχλούν τις μικρότερές τους, τόσο μέσα στο σχολικό λεωφορείο, όσο και κατά την αναμονή στις στάσεις.

  1. Δεν επιτρέπεται η αποβίβαση μαθητριών σε στάσεις διαφορετικές από εκείνες που έχουν συμφωνηθεί με τους γονείς/κηδεμόνες τους, με εξαίρεση όσα προβλέπονται στην παρ.11 του άρθρου 2 του παρόντος κανονισμού.
  2. Όλες οι μαθήτριες που θα επιβιβαστούν στο σχολικό λεωφορείο είναι απαραίτητο να βρίσκονται στην αφετηρία ή στην καθορισμένη στάση στην ώρα τους δηλαδή 10 λεπτά πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης του λεωφορείου. Το λεωφορείο δεν μπορεί να περιμένει μετά την παρέλευση της καθορισμένης ώρας αναχώρησης από κάθε στάση.
  3. Οι γονείς οφείλουν να ενημερώσουν τα παιδιά τους για το τι πρέπει να πράξουν στην περίπτωση που είτε αργήσει να περάσει το λεωφορείο, είτε δεν περάσει καθόλου, είτε χάσουν το λεωφορείο λόγω αργοπορημένης άφιξής τους στη στάση (π.χ. να τηλεφωνήσουν στο σπίτι τους, να επιστρέψουν στο σπίτι τους, να πάρουν ταξί, για να πάνε στο σχολείο κ.ο.κ.).
  4. Τα λεωφορεία αναχωρούν από τις σχολικές μονάδες την καθορισμένη ώρα, σύμφωνα με το γνωστοποιημένο στους γονείς των μαθητριών πρόγραμμα, χωρίς άλλη προειδοποίηση. Απουσίες μαθητριών δεν σημειώνονται από τους οδηγούς των λεωφορείων. Οι γονείς οφείλουν να ενημερώσουν τα παιδιά τους για το τι πρέπει να πράξουν σε περίπτωση που μαθήτριες χάσουν το λεωφορείο επιστροφής από το σχολείο λόγω αργοπορημένης άφιξης τους (π.χ να τηλεφωνήσουν στο σπίτι τους, να επιστρέψουν με ταξί κ.ο.κ.) Η μη τήρηση του παρόντος Κανονισμού Μεταφοράς επιφέρει κυρώσεις στους παραβάτες μαθητές, και κατ ’επέκταση στους γονείς τους .Κυρώσεις επιβάλλονται ανάλογα με τη βαρύτητα του παραπτώματος ή και την συχνότητα εμφάνισης του, μπορεί δε να φτάσει και στην στέρηση δικαιώματος μεταφοράς του παραβάτη μαθητή. Συνιστάται στις μαθήτριες, μετά την αποβίβασή τους από το σχολικό λεωφορείο και πριν αυτό ξεκινήσει, να μην περνούν μπροστά απ’ αυτό, για να διασχίσουν τον δρόμο ! Υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος ατυχήματος από τα άλλα αυτοκίνητα που προσπερνούν με ταχύτητα το σταματημένο λεωφορείο.

 

ΑΡΘΡΟ 4o ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 

1.Το Γραφείο Κίνησης του Μεταφορέα λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες και ώρες και είναι στη διάθεση των γονέων για την παροχή πληροφοριών ή διευκρινίσεων σχετικών με θέματα μεταφοράς των μαθητών με τα λεωφορεία. Το ωράριο λειτουργίας του Γραφείου Κίνησης του Μεταφορέα και του Γραφείου του Μεταφορέα, καθώς και τα τηλέφωνα επικοινωνίας με τους υπεύθυνους των γραφείων αυτών, αναφέρονται λεπτομερώς στο Παράρτημα Α’ του παρόντος Κανονισμού.

  1. Αιτήματα ή παράπονα γονέων σχετικά με τη συμπεριφορά οδηγών ή και με άλλα θέματα που αφορούν στη μεταφορά των μαθητών με τα λεωφορεία υποβάλλονται γραπτώς στο Γραφείο Κίνησης του Μεταφορέα , το οποίο τα εξετάζει σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητριών της Ραλλείου Γυμνασίου και τον Μεταφορέα.
  2. Για θέματα εκπλήρωσης οικονομικών υποχρεώσεων που αφορούν στη μεταφορά μαθητριών με λεωφορεία, οι γονείς πρέπει να απευθύνονται στο Γραφείο Κίνησης του Μεταφορέα.
  3. Σε περίπτωση που οι γονείς επιθυμούν οποιαδήποτε μεταβολή στην ήδη συμφωνηθείσα μεταφορά των μαθητριών (ενδεικτικά διακοπή της μεταφοράς, ή μόνιμη αλλαγή λεωφορείου κλπ) ,οφείλουν να το γνωστοποιήσουν εγγράφως στο Τμήμα Κίνησης του Μεταφορέα . Η μεταβολή θα ισχύει από την ημερομηνία της σχετικής έγγραφης δήλωσης των γονέων προς το Τμήμα Κίνησης του Μεταφορέα και στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητριών του Ραλλείου Γυμνασίου.

 

 

 

 

 

ΑΡΘΡΟ 5o  ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ

 

  1. Η μεταφορά των μαθητριών προς και από την Σχολική Μονάδα πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο με τουριστικά λεωφορεία (πούλμαν), τα οποία αποδεδειγμένα πληρούν απόλυτα τις προδιαγραφές και προϋποθέσεις που ορίζουν οι ισχύοντες νόμοι, οι υπουργικές αποφάσεις και οι αστυνομικές διατάξεις, οι σχετικές με την μεταφορά μαθητριών και διαθέτουν τουλάχιστον την προβλεπόμενη από τον νόμο ελάχιστη ασφαλιστική κάλυψη για σωματικές βλάβες επιβαινόντων και τρίτων και για υλικές ζημίες τρίτων.
  2. Όλα τα λεωφορεία που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά μαθητριών είναι σύγχρονα, Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, σε άριστη λειτουργική και μηχανική κατάσταση, κατά το δυνατόν ομοιόμορφα, διαφόρων χωρητικοτήτων και καθαρά. Διαθέτουν πιστοποιητικό καταλληλότητας (ΚΤΕΟ) της Επιθεώρησης του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, το οποίο βρίσκεται εν ισχύ σύμφωνα με τον νόμο, καθώς επίσης και τον ακόλουθο εξοπλισμό:-Σύστημα κινητής τηλεφωνίας, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν τόσο οι οδηγοί μεταξύ τους, όσο και με τα γραφεία της Μεταφορικής εταιρείας και το Τμήμα Κίνησης , αλλά και με τους γονείς των μαθητριών,-Ζώνες ασφαλείας (Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, πιστοποιημένες με CE), ατομικές και χωριστές για κάθε θέση, και-Καθίσματα τύπου «bucket».
  3. Σε περίπτωση αντικατάστασης λεωφορείου, είτε μετά από σχετική αίτηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων , είτε μετά από απόφαση της μεταφορικής εταιρείας, με τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου , το νέο λεωφορείο πρέπει να διαθέτει όλα όσα περιγράφονται στην παράγραφο 3 του Άρθρου 5 του παρόντος.
  4. Η μεταφορική εταιρεία, η οποία αναλαμβάνει με σύμβαση τη μεταφορά, είναι η μόνη υπεύθυνη για την τήρηση των ανωτέρω όρων και φέρει αποκλειστικά τις ευθύνες που μπορεί να προκύψουν κατά τη μεταφορά των μαθητριών, ουδεμία ευθύνη φέρει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητριών του Ραλλείου Γυμνασίου Πειραιά .

 

 

ΑΡΘΡΟ 6o    ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ ΚΑΙ ΤΩΝ   ΠΡΟΣΤΗΘΕΝΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ

 

  1. Με ευθύνη της μεταφορικής εταιρείας, όλοι οι οδηγοί των σχολικών λεωφορείων διαθέτουν την κατάλληλη και σύμφωνα με το νόμο επαγγελματική άδεια οδήγησης και αξιόλογη εμπειρία.
  2. Απαγορεύεται στους οδηγούς να εκτελούν ελιγμούς στους περιβόλους της σχολικής μονάδας, χωρίς την κατευθυντήρια παρουσία κατάλληλου προσώπου, έξω από το όχημα.
  3. Ο Σύλλογος Κηδεμόνων του Ραλλείου Γυμνασίου έχει δικαίωμα να ζητήσει την αντικατάσταση οδηγού , ο οποίος αποδεδειγμένα δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του ή δεν μπορεί να εκτελέσει ορθά και με επιτυχία το έργο του, , αίτημα το οποίο ο Μεταφορέας υποχρεούται να δεχτεί. Οδηγός που απομακρύνθηκε για τους λόγους αυτούς, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να επανέλθει ή να προσληφθεί από άλλο μεταφορέα του σχολείου.
  4. Οι οδηγοί των σχολικών λεωφορείων οφείλουν:-Να συμπεριφέρονται προς τις μεταφερόμενες μαθήτριες κόσμια, ήρεμα και σοβαρά.-Να αποφεύγουν συνομιλίες με μαθήτριές και γονείς.

-Να επιθεωρούν καθημερινά τα λεωφορεία τα οποία είναι στην μπορούσαν να προκαλέσουν ατύχημα και τραυματισμό.-Να αναφέρουν αμέσως –και πάντοτε εγγράφως –προς το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και στο Τμήμα Κίνησης , μαθήτριές που συμπεριφέρονται απρεπώς, ενοχλούν τους άλλους ή δημιουργούν φθορές στο λεωφορείο, περιγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια το συμβάν και τις συνέπειές του.-Να μην επιτρέπουν την επιβίβαση στο σχολικό λεωφορείο οποιουδήποτε ατόμου δεν περιλαμβάνεται στον εγκεκριμένο κατάλογο μαθητριών -επιβατών.-Σε περίπτωση οποιουδήποτε είδους ατυχήματος, ο οδηγός, μετά τις προβλεπόμενες από τον Κ.Ο.Κ. ενέργειες (εφ’ όσον πρόκειται για τροχαίο ατύχημα), ενημερώνει αμέσως τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και τη Μεταφορική εταιρεία για τις συνθήκες, το είδος και τις συνέπειες του ατυχήματος.. ευθύνη τους για ανεύρεση τυχόν ξεχασμένων από τους μεταφερόμενους μαθητές αντικειμένων και εφ’ όσον αυτά ανευρίσκονται να τα παραδίδουν στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Ραλλείου Γυμνασίου .-Να μην αφήνουν τη μηχανή του οχήματος να λειτουργεί, όταν αυτό είναι σταθμευμένο στον περίβολο της σχολικής μονάδας επιβαρύνοντας έτσι το περιβάλλον και να μην προβαίνουν σε άσκοπα μαρσαρίσματα, φρεναρίσματα ή κορναρίσματα, προξενώντας ενόχληση.-Να επιδεικνύουν, το σωστό τρόπο χρήσης της ζώνης ασφαλείας (δέσιμο-λύσιμο) .-Να επιθεωρούν το λεωφορείο τους, κάθε πρωί και απόγευμα, πριν από την αναχώρησή τους, και να αναφέρουν αμέσως στο γραφείο του Μεταφορέα οποιαδήποτε φθορά ή βλάβη παρατηρούν και η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια των μεταφερομένων μαθητριών. Επίσης, να μεριμνούν ώστε να μην υπάρχουν βαριά αντικείμενα, τοποθετημένα στις ειδικές θήκες του λεωφορείου, πάνω από τις θέσεις των καθημένων, τα οποία θα

 

ΑΡΘΡΟ 7o  ΛΟΙΠΟΙ ΟΡΟΙ, ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ

.1. Για τα οιασδήποτε φύσεως παράπονά τους, οι γονείς οφείλουν να απευθύνονται προς το Τμήμα Κίνησης , με γραπτό σημείωμά τους και όχι απ’ ευθείας προς το προσωπικό της Μεταφορικής εταιρείας, δηλαδή τον οδηγό .

  1. Απαγορεύεται η χρήση των λεωφορείων από μαθήτριες για την μεταφορά των οποίων προς και από το σχολείο, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της εγγραφής τους στο σύστημα μεταφοράς μέσω των εγγραφών.
  2. Μέσα στο σχολικό λεωφορείο, κατά τη διάρκεια του δρομολογίου, απαγορεύεται αυστηρώς το κάπνισμα. Της απαγόρευσης αυτής ουδείς εξαιρείται, συμπεριλαμβανομένου και του οδηγού .
  3. Απαγορεύεται αυστηρά η χειροδικία από τον οδηγό προς τις μαθήτριες. Τέτοια ενέργεια επιφέρει την άμεση και οριστική αποπομπή του παραβάτη καθώς και τις προβλεπόμενες από το Νόμο κυρώσεις.
  4. Κατά τη διάρκεια του δρομολογίου απαγορεύεται αυστηρά η εκ μέρους του οδηγού αποβίβαση μαθητή με αιτιολογικό την απρεπή ή ακόμη και βάναυση συμπεριφορά του. Στην ακραία εκείνη περίπτωση που κατά την κρίση του οδηγού κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα μαθητή από τη βάναυση συμπεριφορά άλλου μαθητή, θα πρέπει να ενημερώνεται αμέσως ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, το Τμήμα Μεταφοράς και οι γονείς των εμπλεκόμενων.