Το Νοέμβριο του 2008 η Ελλάδα έγινε το 35ο μέλος της επιτροπής WRO (World Robot Olympiad). Συνολικά, περισσότεροι από 100.000 μαθητές συμμετέχουν στους εθνικούς διαγωνισμούς, με σκοπό να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στους τελικούς της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας. Ο
φορέας διοργάνωσης των διαγωνισμών στην Ελλάδα ονομάζεται Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης (W.R.O™ Hellas) και είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με κύριο σκοπό την ανάπτυξη εφαρμογών των φυσικών επιστημών και των νέων τεχνολογιών και ιδιαίτερα μεθόδων και εφαρμογών αυτοματισμών και ρομποτικής στην εκπαίδευση και στην κοινωνία ευρύτερα.

Η ομάδα Power Girls που αγωνίστηκε το 2009: Από αριστερά, Βουτυράκου Διάνα, Αντιμαχίτη Κωνσταντίνα και Κουβουτσάκη ΤζώρτζιαΤο Σάββατο 2 Μαΐου 2009 διεξήχθη ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην Αθήνα, στο χώρο Τεχνόπολις, στο Γκάζι. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 41 ομάδες σε όλες τις κατηγορίες (Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο) και το σχολείο μας συμμετείχε με την ομάδα Power Girls με τις μαθήτριες Αντιμαχίτη Κωνσταντίνα, Βουτυράκου Διάνα και Κουβουτσάκη Τζώρτζια καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην κατηγορία Γυμνασίου. Οι νικητές σε όλες τις κατηγορίες που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό, εκπροσώπησαν τη χώρα μας στον τελικό που διοργανώθηκε το Νοέμβριο του 2009 στην Κορέα.

Κάθε αγώνας περιλαμβάνει την κατασκευή, τον προγραμματισμό και τον έλεγχο των ρομπότ μέσα σε δυόμιση ώρες. Στη συνέχεια, κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να κάνει δύο προσπάθειες για να εκτελέσει σωστά την απαιτούμενη δοκιμασία. Η πίστα του αγώνα (ίδια σε όλες τις χώρες του κόσμου) φαίνεται στο διπλανό σχήμα. Η δοκιμασία απαιτούσε την κίνηση σε μια συγκεκριμένη διαδρομή, την υπερπήδηση εμποδίων και τη συλλογή καιΗ ομάδα Power Girls στην Κορέα, έξω από το γήπεδο που αγωνίστηκε το 2009 μεταφορά αντικειμένων (μπαλάκια πινγκ πονγκ). Πιο συγκεκριμένα, τα ρομπότ έπρεπε να ξεκινήσουν από την πράσινη περιοχή, να περάσουν πάνω από το λόφο-πυραμίδα και τα μικρά εμπόδια χωρίς να χάσουν τον προσανατολισμό τους και να φτάσουν στο κουτί που περιείχε 100 μπαλάκια του πινγκ πονγκ. Στη συνέχεια έπρεπε να καταφέρουν να βγάλουν από το κουτί όσα περισσότερα μπαλάκια μπορούν, να τα αποθηκεύσουν πάνω τους και να επιστρέψουν στη θέση εκκίνησης επιλέγοντας μία από τις δύο τεθλασμένες γραμμές επιστροφής, υπερπηδώντας τα μικρά εμπόδια. Κάθε βήμα είχε συγκεκριμένη βαθμολογία, αλλά ο βαθμοί καταχωρούνταν μόνο εάν τα ρομπότ επέστρεφαν στη βάση. Καμία από τις ομάδες δεν κατάφερε να επιστρέψει στη βάση εκτός από τη δική μας ομάδα, η οποία παρόλο που δεν κατάφερε να σηκώσει πάνω από τρία μπαλάκια, νίκησε στο διαγωνισμό. Έτσι, η ομάδα Power Girls εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής που διεξήχθη τον Νοέμβριο του 2009, στην πόλη Pohang της Νότιας Κορέας.

Ένα στιγμιότυπο από τον αγώνα στην Κορέα το 2009Ο αγώνας ήταν πολύ δύσκολος και ο ανταγωνισμός με τις άλλες ομάδες ήταν άνισος. Ήταν φανερή η ανωτερότητα των ομάδων που προέρχονταν από Ασιατικές χώρες, τόσο στην κατασκευή όσο και στον προγραμματισμό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτές οι χώρες έχουν μια τεράστια εμπειρία στην εκπαιδευτική ρομποτική, την οποία έχουνε εισάγει στο εκπαιδευτικό τους σύστημα εδώ κα πολλά χρόνια σε όλες τις βαθμίδες… Παρ’ όλα αυτά τα κορίτσια έδωσαν το καλύτερο εαυτό τους και αγωνίστηκαν με αξιοπρέπεια, χωρίς να καταφέρουν να διακριθούν. Επέστρεψαν όμως στην Ελλάδα με τεράστιο εφόδιο την εμπειρία που απόκτησαν, η οποία τους βοήθησε στα χρόνια που ακολούθησαν.