Το 2013, για πέμπτη συνεχή χρονιά μαθήτριες του Ραλλείου Γυμνασίου Θηλέων Πειραιά συμμετείχαν στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που διεξήχθη το Σάββατο 22-6-2013 στην Ελληνογερμανική Αγωγή και συνεχίζοντας την
παράδοση των μεγάλων επιτυχιών μια ομάδα μας κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των 15 Γυμνασίων που διαγωνίστηκαν. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 60 ομάδες σε όλες τις κατηγορίες (Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο). Οι ομάδες που διακρίθηκαν, θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στον τελικό που θα γίνει το Νοέμβριο 2013 στην Τζακάρτα, Ινδονησία.
Οι ομάδες που συμμετείχαν ήταν:
• E-T TEAM με τις μαθήτριες της Β΄ τάξης Δήλερη Ειρήνη, Διακονά Μαρία και Κουγιουμτζή Ελένη, η οποία κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατηγορία Γυμνασίου.
• HERON TEAM με τις μαθήτριες της Γ΄ τάξης Γεωργιάδου-Μαντουβάλου Κατερίνα, Πλυτά Εκάβη και Ρέππα Σμαράγδα, η οποία κατέλαβε την πέμπτη θέση στην κατηγορία Γυμνασίου.
• PID TEAM με τις μαθήτριες της Β΄ τάξης Καλακίδη Κατερίνα και Λαζαρίδου Βάσια.
Όλες οι ομάδες που αγωνίστηκαν το 2013: Από αριστερά, NXTeens (Ράλλειο Λύκειο), PID Team, Ε-Τ Team και Heron Team.
Ο αγώνας περιλαμβάνει την κατασκευή, τον προγραμματισμό και τον έλεγχο των ρομπότ μέσα σε δυόμιση ώρες. Στη συνέχεια, κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να κάνει δύο προσπάθειες για να εκτελέσει σωστά την απαιτούμενη δοκιμασία. Η πίστα του φετινού αγώνα (ίδια σε όλες τις
χώρες του κόσμου) φαίνεται στο διπλανό σχήμα. Η δοκιμασία απαιτούσε την υπερπήδηση εμποδίων, την μετακίνηση αντικειμένων (τετράγωνων πλαισίων) και την επιλογή και μεταφορά αντικειμένων (μικρών αγαλμάτων). Πιο συγκεκριμένα, τα ρομπότ έπρεπε να ξεκινήσουν από την πράσινη περιοχή, να ξεπεράσουν την «κοιλάδα» βάθους 5 εκατοστών, να κατέβουν τα σκαλιά και να φτάσουν στο χώρο της κύριας δοκιμασίας. Εκεί, σε τέσσερις γκρι τετράγωνες θέσεις, βρίσκονταν τέσσερα πλαίσια (stupa), τρία χρώματος γκρι και ένα χρώματος
μαύρου, με ένα αγαλματάκι στο κέντρο τους, αντίστοιχου χρώματος. Τα ρομπότ έπρεπε να αναγνωρίσουν τα χρώματα, να σηκώσουν και να απομακρύνουν όλα τα πλαίσια από τις θέσεις τους χωρίς να μετακινήσουν τα αγάλματα και να μεταφέρουν μαζί τους μόνο το μαύρο άγαλμα. Στη συνέχεια (κουβαλώντας το μαύρο άγαλμα) έπρεπε να τερματίσουν στην κόκκινη περιοχή, ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας τα πέντε τελευταία σκαλοπάτια. Ο μέγιστος χρόνος για την ολοκλήρωση όλης της δοκιμασίας ήταν δύο λεπτά και εάν το ρομπότ δεν έκανε κανένα λάθος βαθμολογούνταν με 100 βαθμούς (κάθε βήμα είχε συγκεκριμένη βαθμολογία). Νικήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς σε μία από τις δύο προσπάθειες. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, κερδίζει ταχύτερο ρομπότ. Την δοκιμασία ολοκλήρωσαν χωρίς σφάλμα μόνο τέσσερις από τις 15 ομάδες που συμμετείχαν στον αγώνα και νικήτρια ανακηρύχτηκε η ομάδα μας με χρόνο μόλις 35 δευτερόλεπτα!!!
Η διάκριση αυτή οδηγεί αυτόματα στη συμμετοχή της ομάδας μας στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που θα διεξαχθεί στη Τζακάρτα της Ινδονησίας, από 15 μέχρι 17 Νοεμβρίου 2013 (http://wro2013.org/).
Η ομάδα μας, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην κατηγορία του Γυμνασίου, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις καλύτερες ομάδες ρομποτικής από 45 χώρες και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για μια καλή εμφάνιση, διεκδικώντας μια διάκριση.