Αρχική Σελίδα | Επικοινωνία English |

 
 

  Το σχολείο

  Οι καθηγητές 

  Οι μαθήτριες

  Ευρ. Προγράμματα

  Δραστηριότητες

  Η πόλη μας

  Ανακοινώσεις 

  Συνδέσεις   

 

ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ 147

ΤΚ 18535 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. 210-4297425 

FAX 210-4297424

 

 

Δραστηριότητες >> Περιβαλλοντική Εκπαίδευση > Εκπ. Επίσκεψη στο ΚΠΕ Ποροίων

 

Αναφορά Ομάδας Έρευνας

 

Φτάσαμε στο χωριό Κερκίνη και η ομάδα μας σκορπίστηκε ανά δυάδες με σκοπό τη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου από τους κατοίκους της.

Ύστερα από μια σειρά ερωτήσεων που τέθηκαν στους κατοίκους, βγάλαμε τα εξής γενικά συμπεράσματα. Οι περισσότεροι κάτοικοι κατάγονταν από το χωριό Κερκίνη, μεγάλωσαν και δούλεψαν εκεί, ενώ ένας μικρός αριθμός τριών ατόμων καταγόταν από άλλες περιοχές εκ των οποίων οι δύο από τη Δράμα και ένας από το Κλειδί Ημαθίας.

Η επόμενη ερώτηση ήταν σχετικά με τον πληθυσμό του χωριού για τον οποίο πληροφορηθήκαμε από έγκυρη πηγή ότι ανέρχεται σε 1450 κατοίκους, πολύ λίγους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού ο αριθμός των κατοίκων έχει μειωθεί κατά 500 κατοίκους. Το φαινόμενο της μείωσης κατά κύριο λόγο αποδόθηκε στην ανεργία. Υπήρχαν όμως και οι απόψεις ότι το φαινόμενο της μείωσης παρατηρείται λόγω της αστικοποίησης και του μικρού εισοδήματος .

Στην ερώτηση τι λείπει από το χωριό σας ώστε να πιστεύετε ότι η ζωή στην πόλη είναι καλύτερη, αναφέρθηκαν πολλά προβλήματα και ελλείψεις του χωριού όπως:

Η ανεργία, το χαμηλό εισόδημα, το σε πολλά μέρη άσχημο συγκοινωνιακό δίκτυο, το ανύπαρκτο αρδευτικό σύστημα, η ανεπαρκής διασκέδαση πολιτιστικού περιεχομένου (σινεμά, θέατρο, βιβλιοθήκη, χώροι εκδηλώσεων και εκθέσεων). Απ’ την άλλη πλευρά ελάχιστοι ήταν οι κάτοικοι, που πίστευαν ότι τίποτα δε λείπει από το χωριό τους.

Από άποψη υγείας η κατάσταση δεν ήταν αρκετά ικανοποιητική, αφού το πλησιέστερο κέντρο υγείας, παρ’ όλο που βρίσκεται κοντά στο χωριό, δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένο και δεν υπάρχουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων. Αυτό το κέντρο υγείας είναι το Ε.Σ.Υ., βρίσκεται στη Ροδόπολη και απέχει 10 χιλιόμετρα από όλα τα γύρω χωριά (είναι δηλαδή σε κεντρικό σημείο), παρέχει όμως μόνο τις πρώτες βοήθειες. Μεγάλο νοσοκομείο υπάρχει μόνο στην πρωτεύουσα του νομού, τις Σέρρες. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει και ένα φαρμακείο που χτίστηκε πρόσφατα.

Στο θέμα της διασκέδασης όλοι οι κάτοικοι ήταν ευχαριστημένοι, γιατί υπάρχουν κέντρα αναψυχής για όλες τις ηλικίες. Για τους ηλικιωμένους υπάρχουν τα ΚΑΠΗ και τα καφενεία που οι κάτοικοι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους. Για τους νεότερους υπάρχουν πολλά club, καφετέριες κτλ. Μια περίπτωση μας φάνηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα όταν μια κυρία μας είπε ότι οι γυναίκες ασχολούνται με τα εργόχειρα και το μαγείρεμα.

Στον τομέα της εκπαίδευσης παρατηρούμε ότι ενώ υπάρχουν σχολικά κτίρια, ο αριθμός των παιδιών στο σχολείο έχει μειωθεί αρκετά. Σε σύγκριση με τα παλαιότερα χρόνια που το σχολείο είχε 250 περίπου παιδιά, έχει παρουσιασθεί μεγάλη μείωση αφού τα παιδιά τώρα στο σχολείο αριθμούν 60 με 70.

Η ζωή των κατοίκων παραμένει στάσιμη και ελαφρώς βελτιωμένη την τελευταία δεκαετία. Αυτό αποδίδεται στα καλύτερα μέσα μεταφοράς, στην οργάνωση του χωριού και σε ένα καινούριο για τους κατοίκους φαινόμενο, τον τουρισμό. Άλλοι πίστευαν ότι η ζωή χειροτέρεψε, γιατί δεν τα βγάζουν πέρα επειδή υπάρχει έλλειψη καλλιεργήσιμων εκτάσεων και δυσκολία με το ευρώ.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με τη γεωργία και σχεδόν όλοι με ένα δεύτερο επάγγελμα και αυτό γιατί η ανεπάρκεια χρημάτων είναι έντονη. Πολλοί ήταν συνταξιούχοι και οι περισσότερες γυναίκες ασχολούνταν με τα οικιακά.

Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι δεν έχουν καλό εισόδημα, γιατί δεν υπάρχει αρδευτικό σύστημα , δεν έχει αξία η σοδειά και το ευρώ δυσκολεύει πολύ τη ζωή. Για τα προβλήματά τους αυτά καθιστούν υπεύθυνους τους αρμόδιους, τους δήμους, το υπουργείο γεωργίας και κατ’ επέκταση την πολιτεία.

Πολλές ήταν οι προτάσεις των κατοίκων, για να καλυτερεύσει η κατάσταση, όπως: να δημιουργηθεί αρδευτικό δίκτυο, έργα υποδομής, περισσότερες θέσεις εργασίας, να δοθούν μεγαλύτεροι μισθοί και περισσότερα κίνητρα για τους νέους.

Τέλος, η λίμνη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή των κατοίκων είτε θετικό είτε αρνητικό. Απ’ τη μια οι οικογένειες στηρίζονται οικονομικά στη λίμνη οπότε δημιουργούνται νέα επαγγέλματα. Ο τουρισμός επηρέασε και άλλαξε πολύ τη ζωή τους προς το καλύτερο και χάρη σ’ αυτόν οι άνθρωποι αρχίζουν και σκέφτονται καλύτερα. Απ’ την άλλη πλευρά πολλές είναι οι περιοχές που πλημμυρίζουν με την υπερβολική άνοδο της στάθμης του νερού. Σαν βιότοπος κινδυνεύει, γιατί είναι τεχνητός και έχει ημερομηνία λήξης.

Οι εμπειρίες από αυτήν την συνέντευξη θα μας μείνουν αξέχαστες γιατί ήρθαμε σε επαφή με ανθρώπους αυτού του χωριού, που μας μετέδωσαν τις γνώσεις τους και εμείς τις ευχαριστίες μας.

 

 

  Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο ΚΠΕ Ποροίων

 

Αρχική Σελίδα | Επικοινωνία |

©2003 Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά