Αρχική Σελίδα | Επικοινωνία English |

 
 

  Το σχολείο

  Οι καθηγητές 

  Οι μαθήτριες

  Ευρ. Προγράμματα

  Δραστηριότητες

  Η πόλη μας

  Ανακοινώσεις 

  Συνδέσεις   

 

ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Καραΐσκου 147

ΤΚ 18535 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ. 210-4297425 

FAX 210-4297424

 

 

Δραστηριότητες >> Ρομποτική

 

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2009

 

 

Αναφορά για τη συμμετοχή του Ραλλείου Πειραματικού Γυμνασίου Θηλέων Πειραιά στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής

(Ν. Κορέα  6-8 Νοεμβρίου 2009).

                                                                                                Πειραιάς 12-11-2009

 

Η ομάδα Ρομποτικής του Ραλλείου Πειραματικού Γυμνασίου αποτελείται από τις μαθήτριες Διάνα Βουτυράκου, Γεωργία Κουβουτσάκη και Κωνσταντίνα Αντιμαχίτη. Η τελευταία είναι πλέον μαθήτρια του 9ου Ε. Λυκείου Πειραιά. Προπονητές της ομάδας είναι οι καθηγητές Αγνή Παχούλη (Πληροφορικής) και Γιάννης Τούρλος (Τεχνολογίας).

Στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής η ομάδα του σχολείου μας κατέλαβε την 1η θέση στην κατηγορία των γυμνασίων και με αυτή τη διάκριση προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής (World Robot Olympiade- WRO) η οποία έγινε στην πόλη Ποχάνγκ (Pohang) της Νότιας Κορέας. Για τις ανάγκες της Ολυμπιάδας η ομάδα προπονήθηκε σκληρά με τη βοήθεια των προπονητών και με την υποστήριξη της Διεύθυνσης του σχολείου, διαθέτοντας τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό.

Το πρόγραμμα της συμμετοχής μας στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα
Ρομποτικής ήταν το ακόλουθο:

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009 Αναχώρηση στις 15.50 από το αεροδρόμιο Ε. Βενιζέλος των Αθηνών. Ενδιάμεσος σταθμός Ντουμπάϊ των Ε.Α.Ε. Άφιξη στη Σεούλ 4.30 τοπική ώρα της 5ης Νοεμβρίου. Στη συνέχεια μετάβαση στην πόλη Ποχάνγκ με λεωφορείο και άφιξη στις 11 το βράδυ (διάρκεια ταξιδιού 5 ώρες). Συνολική διάρκεια ταξιδιού 30 ώρες.

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009: Ημέρα προετοιμασίας: από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ οι ομάδες έκαναν προετοιμασία και δοκιμές στον 2ο όροφο του ξενοδοχείου Philos.

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009: Ημέρα του διαγωνισμού. Το πρωί οι ομάδες είχαν στη διάθεσή τους 2,5 ώρες για να συναρμολογήσουν το ρομπότ με το οποίο θα έπαιρναν μέρος στην Ολυμπιάδα. Οι ομάδες εργάζονταν χωρίς την παρουσία των προπονητών οι οποίοι βρίσκονται στην κερκίδα. Μετά τις 13.00 άρχισε ο διαγωνισμός. Κάθε ομάδα όταν ήταν έτοιμη καλούσε την επιτροπή αξιολόγησης και ενώπιόν της εκτελούσε το καθορισμένο πρόγραμμα. Είχε στη διάθεσή της δύο προσπάθειες, από τις οποίες εβαθμολογείτο η μία.

Η δική μας ομάδα είχε σοβαρό πρόβλημα με τη συναρμολόγηση, παρά το γεγονός ότι οι ίδιες μαθήτριες συναρμολόγησαν το ρομπότ περισσότερες από 40 φορές. Όταν ξεπεράστηκε το πρόβλημα της ισορροπίας του ρομπότ, παρουσιάστηκε πρόβλημα με το πρόγραμμα που θα έτρεχε ο μικρός υπολογιστής του. Έτσι, η προσπάθειες της ομάδας μας απέβησαν άκαρπες και οι δύο προσπάθειες που έκαναν δεν βαθμολογήθηκαν.

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009: Έγινε η ανακοίνωση των βραβείων και οι σχετικές απονομές μαζί με την τελετή λήξης. Στη συνέχεια όλη η Ελληνική αποστολή αναχώρησε με λεωφορείο για τη Σεούλ όπου και διανυκτέρευσε.

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009: Αναχώρηση το βράδυ για Αθήνα μέσω Ντουμπάϊ.

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009: Άφιξη στο Ε. Βενιζέλος στις 12.40 το μεσημέρι.

 

Το ταξίδι στην Κορέα ήταν εξαντλητικό για τις μαθήτριες που δεν ήταν συνηθισμένες σε τόσο μακρινά ταξίδια, ούτε είχαν ταξιδέψει με αεροπλάνο άλλη φορά. Η παραμονή της Ολυμπιάδας διατέθηκε ολόκληρη για την προετοιμασία των ομάδων, σε έναν μάλλον ανεπαρκή χώρο, αν σκεφτούμε ότι σ’ αυτήν έλαβαν μέρος περισσότερες από 45 ομάδες. Ο χρόνος που διατέθηκε ήταν λίγος για τέτοιο αριθμό συμμετοχών, με αποτέλεσμα η προετοιμασία να είναι ανεπαρκής.

Στην regular κατηγορία η Νότια Κορέα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Γυμνασίου, η Ταϊπέϊ στην κατηγορία Δημοτικού, ενώ στην κατηγορία Λυκείου το χρυσό πήρε η ομάδα της Κίνα.

Συνολικά η Νότια Κορέα πήρε ένα χρυσό, ένα αργυρό και ένα χάλκινο μετάλλιο, η Ταϊπέϊ ένα χρυσό, η Κίνα ένα χρυσό, η Ινδονησία ένα αργυρό ένα χάλκινο, η Ιαπωνία ένα αργυρό και η Σιγκαπούρη ένα χάλκινο.

Συμμετείχαν 35 χώρες και περισσότερες από 45 ομάδες διαφόρων ηλικιών (δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου), ενώ εκτός της regular κατηγορίας υπήρχε και η ανοιχτή.

Στην regular κατηγορία οι μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου έπρεπε να κατασκευάσουν μόνοι τους εξ αρχής ένα ρομπότ, το οποίο θα έκανε μια συγκεκριμένη διαδρομή και θα εκτελούσε μια συγκεκριμένη εργασία (π.χ. να βάλει «καλάθι», να πάρει και να μεταφέρει μπαλάκια του πινγ-πογκ ή να βάλει μπάλες του μπιλιάρδου σε συγκεκριμένες οπές).

Στην ανοιχτή κατηγορία, οι συμμετέχοντες μαθητές μέχρι 18 ετών είχαν  την υποχρέωση να δημιουργήσουν ρομπότ με θέμα «Σώζοντας το Παγκόσμιο Περιβάλλον», και αξιολογήθηκαν ως προς την εμφάνιση, τη μοναδικότητα, την συνεργασία τους, την καλή μηχανική κατασκευή τους και τη σταθερότητά τους.

Η Παγκόσμια Ρομποτική Ολυμπιάδα είναι ένα καλό εκπαιδευτικό πεδίο για μελλοντικούς μηχανικούς οι οποίοι θα ήθελαν να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής σε όλο τον κόσμο, μέσω των ρομπότ. Ο τελικός στόχος αυτής της Ολυμπιάδας είναι να δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να επιδιώξουν επιστημονική καριέρα στο πεδίο της μηχανικής-ρομποτικής, ώστε να παραχθεί εκείνο το επιστημονικό δυναμικό που χρειάζεται η χώρα μας και κάθε χώρα.

Η επόμενη Ολυμπιάδα θα γίνει στις Φιλιππίνες, ενώ τεράστιο είναι το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων να συμμετάσχουν σε μια μελλοντική Ολυμπιάδα στην Ελλάδα.

 

Το πιο σημαντικό μάθημα που πήρε η Ελληνική αποστολή (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) είναι ότι για να επιτύχουμε κάτι αξιόλογο σε διεθνές επίπεδο απαιτείται μακροχρόνια, συστηματική, υψηλού επιπέδου, διαρκώς υποστηριζόμενη και συνεχής προσπάθεια. Είναι καλές οι ατομικές προσπάθειες, ωστόσο δεν είναι πλέον αρκετές για να υπάρξουν σοβαρά αποτελέσματα σε κανένα επίπεδο.

 

Ο Διευθυντής και αρχηγός της αποστολής

Δρ Δημήτριος Καλαϊτζίδης

 

Για να δείτε φωτογραφίες πατήστε εδώ

 

 

 

 

 

Αρχική Σελίδα | Επικοινωνία |

©2003 Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά