Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ

Η ιστορία του Πειραιά είναι μια συναρπαστική «περιπέτεια» ανάμεσα στους αιώνες. Κατά την αρχαιότητα ο Πειραιάς ήταν μια άσημη κωμόπολη και αποτελούσε νησίδα. Αυτό δείχνει άλλωστε και η ονομασία του, αφού προήλθε από το ρήμα περαιώ, που σημαίνει διαπορθμεύω. Αργότερα η νησίδα εκείνη ενώθηκε με την ξηρά, με τις προσχώσεις των χειμάρρων και δημιουργήθηκε η σημερινή «Πειραϊκή χερσόνησος». Η ακμή της πόλης αρχίζει κυρίως από την εποχή του Θεμιστοκλή (5ος π.Χ. αι.), που έκανε τους Αθηναίους να προσέξουν ιδιαίτερα το φυσικό λιμάνι του και να δείξουν ενδιαφέρον για τη θάλασσα και τη ναυτική ανάπτυξη. Οχυρώθηκε τότε, συνδέθηκε με τα Μακρά τείχη και ναυπηγήθηκαν πολλά πλοία.

Ο παλαιός Πειραιάς

Οι Αθηναίοι έκαναν έντονη χρήση του λιμανιού και κυρίως του Τουρκολίμανου. Ο Κλεισθένης νωρίτερα, εφαρμόζοντας τα σχέδιά του για τη δημοκρατική οργάνωση της Αθήνας, συμπεριέλαβε και τον Πειραιά, ως δήμο της «Ιπποθοωντίδος Φυλής». Την πρώτη συστηματική οχύρωση έκανε ο Κίμωνας. Στα τείχη που έχτισε (Βόρειο και Φαληρικό) ο Περικλής πρόσθεσε και ένα τρίτο, το Διάμεσο ή Νότιο.

Το μεσαίωνα είχε την ονομασία «Πόρτο Λεόνε», από το μαρμάρινο λιοντάρι που ήταν κοντά στην είσοδο του λιμανιού. Οι Τούρκοι ονόμαζαν τον Πειραιά «Ασλάν λιμάνι» (Λιμάνι των Λιονταριών). Τελικά, το μαρμάρινο λιοντάρι μετέφερε στη Βενετία το 1687 ο Ενετός ναύαρχος Μοροζίνι. Την παρακμή του έδειξε έντονα το γεγονός ότι κατά τον πρώτο χρόνο της Επανάστασης οι μόνοι του κάτοικοι ήταν 10 καλόγεροι, ένας έμπορος, δύο φύλακες και ένας τελώνης. Αλλά και το 1832 υπήρχαν εκεί 12 μόνο καλύβες. Για να φτάσουν στον Πειραιά οι Αθηναίοι και άλλοι ταξιδιώτες χρησιμοποιούσαν άλογα, ενώ με καμήλες μετέφεραν τις αποσκευές τους. Η ραγδαία ανάπτυξη του λιμανιού άρχισε, κυρίως, μετά την απελευθέρωσή του και τη μεταφορά της πρωτεύουσας από το Ναύπλιο στην Αθήνα. Οι κάτοικοί του το 1895 έφτασαν τις 50.000. Μέσα σε λίγα χρόνια έγινε το πρώτο λιμάνι της χώρας, με διεθνή μάλιστα προβολή.

Το λιοντάρι του Πειραιά

Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Σήμερα, ο Πειραιάς είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά και βιομηχανικά κέντρα της Ελλάδας. Έχουν αναπτυχθεί όλοι σχεδόν οι κλάδοι της βιομηχανίας: σιδηρουργία, χημική βιομηχανία, τρόφιμα, οικοδομικά υλικά, καπνοβιομηχανία, ηλεκτροπαραγωγή και κατασκευή ηλεκτρικών ειδών, κλωστοϋφαντουργία, βυρσοδεψία, ελαιουργία, μηχανουργία, ναυπηγική και πολλοί κλάδοι ελαφράς βιομηχανίας.

Η πόλη είναι ακόμη έδρα ναυτικών επιχειρήσεων και εφοπλιστικών γραφείων. Ως το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας και το πρώτο στην ανατολική Μεσόγειο, έχει αναπτυγμένη συγκοινωνία. Μαζί με την Αθήνα είναι αφετηρία στις σπουδαιότερες ατμοπλοϊκές και σιδηροδρομικές γραμμές προς το εξωτερικό, καθώς και προς την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Από εδώ πραγματοποιούνται οι περισσότερες εισαγωγές και εξαγωγές του εμπορίου.

Το λιμάνι του Πειραιά

Το λιμάνι του Πειραιά έχει πολύ σύγχρονες και όλων των ειδών εγκαταστάσεις, που εξυπηρετούν την έντονη κίνησή του. Από το 1930 η οργάνωσή του έχει ανατεθεί στον «Οργανισμό Λιμένος Πειραιά» που αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημόσιου Δικαίου και αποβλέπει στην καλύτερη διάρθρωση της λειτουργίας και της συντήρησής του. Οι κάτοικοι της πόλης ανέρχονται σε 250.000 και μαζί με τα προάστιά του φτάνουν τις 800.000. Η ρυμοτομία της πόλης είναι καλή, έχει δρόμους πλατείς, όμορφες πλατείες, μεγάλα κτίρια και απέκτησε όψη σύγχρονης ευρωπαϊκής μεγαλούπολης.

Λιμάνι Ζέας

Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ο Πειραιάς είναι γεμάτος από θησαυρούς που μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Διαθέτει αξιόλογα τουριστικά ενδιαφέροντα ικανά να προσελκύσουν και τον πιο «αδιάφορο» ξένο και να του προκαλέσουν έντονη «όρεξη» για να μάθει για τον πολιτισμό και την ιστορία του Πειραιά και της Ελλάδας γενικότερα που καλύπτει μία χρονική διαδρομή σαράντα και πλέον αιώνων. Μπορούμε να συναντήσουμε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, έργα τέχνης που κοσμούν διάφορα σημεία της πόλης, δημοτικές βιβλιοθήκες και πινακοθήκες καθώς και πλήθος νεοκλασικών που σώζονται μέχρι την σύγχρονη εποχή και αποτελούν ζωντανούς θησαυρούς. Συναντάμε πλήθος μουσείων όπως, το αρχαιολογικό, στο οποίο εκτίθενται κατά κύριο λόγο γλυπτά που προέρχονται από τον Πειραιά και το γενικότερο γεωγραφικό πλαίσιο της Αττικής.

Δημοτικό Θέατρο

Το ναυτικό μουσείο με μεγάλο αριθμό αξιόλογων εκθεμάτων, που αφορούν τη θάλασσα και τα διαφόρων ειδών πλοία. Τέλος τα μουσεία «Αβέρωφ» και «Πάνου Αβαντινού» παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσφέρονται για επίσκεψη.

Επιπροσθέτως, άλλοι χώροι όπως η Δημοτική Βιβλιοθήκη και η Δημοτική Πινακοθήκη με την πληθώρα τον θεμάτων που καλύπτουν, αποτελούν υπέροχη ενασχόληση για την κατανόηση του εύρους της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. Τέλος τα διάφορα έργα τέχνης που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους της πόλης όπως η προτομή του Γεώργιου Καραϊσκάκη, του Αδαμάντιου Κοραή, το άγαλμα του λιονταριού «φρουρού του Πόρτο Λεόνε» κ.α. αποτελούν ιδανικό, εφήμερο και παράλληλα ευχάριστο τρόπο για να περάσουν την ώρα τους όχι μόνο οι επισκέπτες αλλά και ο γηγενής πληθυσμός.

 Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Μόνο στην περιοχή του Δήμου Πειραιά υπάρχουν σήμερα 26 ποδοσφαιρικά σωματατεία, 8 ναυταθλητικοί όμιλοι και 20 άλλα σωματατεία με τμήματα μπάσκετ, βόλεϊ, κολύμβησης, υδατοσφαίρισης, στίβου και πάλης. Ο Πειραιάς εμφανίζει αξιόλογη δραστηριότητα στον αθλητισμό. Από τις αθλητικές εγκαταστάσεις ξεχωρίζει το κλειστό Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, πολλαπλών χρήσεων (μπάσκετ, βόλεϊ, στίβος κ.α.) χωρητικότητας 14000 θεατών, ενώ αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται το νέο Στάδιο Καραϊσκάκη χωρητικότητας 33000 θεατών, που θα είναι το πιο σύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο της χώρας.

Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Ο Ολυμπιακός αποτελεί το καμάρι της πόλης. Ιδρύθηκε το 1925. Με 44 πρωταθλήματα, 27 κύπελλα, 17 «νταμπλ» , 4 σούπερ καπ και 1 βαλκανικό κύπελλο στο ποδόσφαιρο, 3 πρωταθλήματα Ευρώπης, 1 διηπειρωτικό κύπελλο, 12 πρωταθλήματα, 9 κύπελλα στο μπάσκετ, 2 κύπελλα Ευρώπης, 27 πρωταθλήματα στο βόλεϊ, 1 πρωτάθλημα Ευρώπης, 1 σούπερ καπ Ευρώπης και 31 πρωταθλήματα στο πόλο και πολλές διακρίσεις των αθλητών του των άλλων τμημάτων, που διατηρεί (οι Ολυμπιονίκες Κεντέρης, Θάνου, Μανιάνι, Βόγγολη, Χαλκιά, Δεβετζή και οι Παγκόσμιοι πρωταθλητές Ξάνθου, Παπαθανασίου ανήκουν στις τάξεις του) δίκαια αποκαλείται ως ο «ΘΡΥΛΟΣ» του Ελληνικού αθλητισμού.

Ο άλλος μεγάλος αθλητικός σύλλογος του Πειραιά ο Εθνικός ιδρύθηκε επίσης το 1925. Στο ποδόσφαιρο είχε σχεδόν μόνιμη παρουσία στην Α’ Εθνική μέχρι το 1999, οπότε και υποβιβάστηκε κατηγορία.

Έχει κατακτήσει 1 κύπελλο, ενώ στο πόλο η ομάδα του έχει επιτύχει ένα μοναδικό, στα ελληνικά χρονικά, ρεκόρ, με την κατάκτηση του πρωταθλήματος 36 φορές.

Άλλα Πειραϊκά σωματεία με αξιόλογη παρουσία σε διάφορα αθλήματα είναι ο Πειραϊκός ( μπάσκετ, στίβος), ο Ατρόμητος Πειραιά ( ποδόσφαιρο), ο Αργοναύτης (ποδόσφαιρο), ο Όμιλος Ερετών και ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς (ναυτικά αθλήματα).

Γήπεδο Καραϊσκάκη

Φωτογραφίες από τον Πειραιά: