Την Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025, γιορτάζοντας την Παγκόσμια ημέρα των Μαθηματικών, παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο του Ραλλείου Γυμνασίου, το project αυτό, από ομάδα μαθητριών της Β΄ Γυμνασίου. Είναι διαχρονική η περιοριστική αντίληψη ότι δεν υπάρχουν γυναίκες διακεκριμένοι Μαθηματικοί. Το γεγονός αυτό τοποθετεί τις γυναίκες σε μειονεκτική θέση στη σχέση τους με τα Μαθηματικά, γιατί βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα αρνητικό στερεότυπο, ήδη από τα πρώτα σχολικά τους χρόνια. Oμως τα τελευταία χρόνια, τρία ανώτατα βραβεία στο πεδίο της μαθηματικής επιστήμης απονεμήθηκαν σε γυναίκες : Συγκεκριμένα, το 2014 το μετάλλιο Φιλντς στη Μαριάμ Μιρζαχανί, το 2019 το βραβείο Άμπελ στην Κάρεν Ούλενμπεκ και το 2022 το μετάλλιο Φιλντς στη Μαρίνα Βιάζοβσκα.
Σήμερα γνωρίζουμε 40 άγνωστες αρχαίες Ελληνίδες μαθηματικούς, από τον 10ο αι. π.Χ. έως τον 5ο αι. μ.Χ. που βυθίστηκαν στη λήθη της Ιστορίας και χρειάστηκε να περάσουν 31 αιώνες για να έρθουν και πάλι στο φως. Από τον 16ο αιώνα έως και τον 19ο αιώνα, λίγες γυναίκες μόνο, κατόρθωσαν να διακριθούν στον κλάδο των μαθηματικών, γιατί δεν είχαν την δυνατότητα να σπουδάσουν αυτή την επιστήμη. Ακόμα και στα τέλη του 19ου αιώνα ελάχιστα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια δέχονταν γυναίκες ως φοιτήτριες.
Για όλους αυτούς τους λόγους, εμείς, στο Ράλλειο Γυμνάσιο προσπαθήσαμε να σκιαγραφήσουμε την πραγματική θέση της γυναίκας στη μαθηματική κοινότητα, αναζητώντας τις βιογραφίες και τα επιτεύγματα όλων αυτών των επιφανών γυναικών Μαθηματικών. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Φιλιώ Ελένη Βενάρδου, Μαθηματικός