Το Σχολείο μας, μέλος του Δικτύου Συνεργαζόμενων με την UNESCO Σχολείων, συμμετείχε και φέτος στο 3ο Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Γυμνασίων Αττικής (ASPnet) UNESCO, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 & το Σάββατο 5 Μαΐου 2018 στις εγκαταστάσεις του Πρότυπου Γυμνασίου Αναβρύτων με τη συμμετοχή μαθητών από 16 σχολεία – δημόσια και ιδιωτικά.
Το θέμα του φετινού Συμποσίου ήταν «Παγκόσμια Ιδιότητα του Πολίτη» με υποθέματα : α) Εθελοντισμός, β) Το προφίλ του Πολίτη & γ) Ο ρόλος της εκπαίδευσης στη διαμόρφωση της Παγκόσμιας Ιδιότητας του Πολίτη.
Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Δ/νσης Ευρωπαϊκών & Διεθνών Θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων
Την αντιπροσωπευτική ομάδα του Σχολείου μας αποτέλεσαν οι μαθήτριες της Γ΄τάξης: Αυγουστοπούλου Μαρία-Γεωργία, Γεωργιάκου Ευγενία, Καλαποθαράκου Ειρήνη-Αικατερίνη, Κυριάκη Μαρία-Νεφέλη, Μανταράκη Αικατερίνη, Μουζακιώτη Ελευθερία, Πικριδά Μαρία, Σύρμα Ιωάννα, Τσουνάκου Μαρία και Χαραλάμπη Αναστασία-Μαρία, καθώς και οι μαθήτριες της Β΄τάξης Αβραμούδη Αγγελική, Δουμάνη Ευφροσύνη και Σαφαρίκα Αποστολία σε ρόλο παρατηρητή.
Υπεύθυνοι για την καθοδήγηση και την προετοιμασία των μαθητριών ήταν οι καθηγητές – σύμβουλοι κ.κ. Αραθύμου Αικατερίνη, φιλόλογος & Τούρλος Ιωάννης, τεχνολόγος.
Στο καλλιτεχνικό μέρος της διοργάνωσης, η ομάδα μας παρουσίασε τη «διαδρομή» που διένυσε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς (εβδομαδιαίες συναντήσεις, διανομή ερωτηματολογίων, ενημερωτικές συναντήσεις με εκπροσώπους ΜΚΟ, συμμετοχή σε δράσεις τρίτων, οργάνωση δράσης στο σχολείο, κεντρική ενημερωτική εκδήλωση) με στόχο να γίνει αντιληπτή η σπουδαιότητα της στάσης μας και των συνεπειών της, καθώς ο παγκόσμιος πολίτης προϋποθέτει τον υπεύθυνο πολίτη.
Στη συνέχεια, οι μαθητές εντάχθηκαν σε 10 Επιτροπές Εργασίας, στις οποίες συζήτησαν το θέμα και τα υποθέματα του Συμποσίου, εφαρμόζοντας τις αρχές του διαλόγου και τηρώντας τους προκαθορισμένους κανόνες. Για την εύρυθμη λειτουργία των επιτροπών είχαν ορισθεί Προεδρεία (Πρόεδρος και Γραμματέας ανά επιτροπή). Τα πορίσματα που προέκυψαν από κάθε Επιτροπή Εργασίας παρουσιάστηκαν στη Συνεδρίαση της Ολομέλειας, το Σάββατο 5 Μαΐου και ακολούθησε ψηφοφορία προς έγκριση ή απόρριψή τους.
Το διήμερο αξιολογήθηκε από τις μαθήτριές μας ως μία εποικοδομητική εμπειρία, καθώς είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με συνέπεια, σοβαρότητα και σεβασμό με συνομήλικους μαθητές άλλων σχολείων.