Την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018 υποδεχθήκαμε στο αμφιθέατρο του σχολείου μας τον κ. Παναγιώτη Μαρκοστάμο, στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας Λευκού Μπαστουνιού. Το λευκό μπαστούνι, είναι το τεχνικό βοήθημα που χρησιμοποιούν τα άτομα με πρόβλημα όρασης για να εντοπίζουν και να αποφεύγουν τα εμπόδια στην πορεία τους, στην προσπάθεια τους να κινούνται αυτόνομα και με ασφάλεια.

 

Ο κ. Μαρκοστάμος είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, έχοντας στελεχώσει την υπηρεσία «Διεκδικούμε Μαζί» (υπηρεσία παροχής νομικών πληροφοριών και διεκδίκησης των δικαιωμάτων τον Ατόμων με Αναπηρία). Παράλληλα, είναι Γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, οργανωτικός γραμματέας της Εθνικής  Ομοσπονδίας Τυφλών, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, καθώς και αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδος, από όπου κατάγεται. Από την παιδική του ηλικία λάτρεψε την μουσική και το δημοτικό τραγούδι, με το οποίο ασχολείται επαγγελματικά.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον κ. Μαρκοστάμο, οι μαθήτριες, ενημερώθηκαν για την καθημερινή ζωή των τυφλών και γνώρισαν τους βασικούς τρόπους συνοδείας και εξυπηρέτησης των ατόμων με προβλήματα όρασης από βλέποντες. Ο καλεσμένος ομιλητής απάντησε με προθυμία στο πλήθος των ερωτήσεων που διατύπωσαν οι μαθήτριες και των τριών τάξεων, ενδεικτικών του προβληματισμού και της ευαισθητοποίησής τους.

Την εκδήλωσε συντόνισε η φιλόλογος του σχολείου μας κ. Αραθύμου Κατερίνα.