Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, στο Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά, από τις εννιά ως τις τέσσερις και μισή το απόγευμα, το 9ο Συμπόσιο Γυμνασίων Αττικής μελών του Δικτύου Συνδεδεμένων σχολείων της UNESCO. Το θέμα του 9ου Συμποσίου ήταν «Κυκλική Οικονομία: Ανάγκη και Ευκαιρία για την Αειφορία».

Στο συμπόσιο, στην έναρξη του οποίου παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι κ.κ. Αικατερίνη Τζιτζικώστα πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, η κα Βασιλική Μακρή, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, και η κ. Βέρα Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια των ASPnet UYNESCO στην Ελλάδα. Η Υφυπουργός κ. Ζ. Μακρή έστειλε χαιρετισμό που αναγνώστηκε στην εναρκτήρια συνεδρία. Την έναρξη του Συμποσίου κήρυξε ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, ο οποίος παρέμεινε και παρακολούθησε όλο το πρόγραμμα καλλιτεχνικής έκφρασης των μαθητών/μαθητριών των συμμετεχόντων σχολείων, όπως επίσης και οι κ.κ. Τζιτζικώστα, Μακρή και Δηλάρη. Ο δήμαρχος  ανήγγειλε την σύνδεση των φωτοβολταϊκών που βρίσκονται στις στέγες του σχολείου μας, με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της ΔΕΔΗΔΕ, πολύ σύντομα.

Οι κύριες εργασίες του συμποσίου ξεκίνησαν στις 11.30. Οι μαθητικές επιτροπές συνεδρίασαν σε 11 αίθουσες του σχολείου και κατέγραψαν προτάσεις και πορίσματα σχετικά με το κεντρικό θέμα του συμποσίου. Μετά το ελαφρύ γεύμα στη μιάμιση, πραγματοποιήθηκε η ολομέλεια του συμποσίου όπου προέδρευσε η μαθήτριά μας Κλεοπάτρα Κονόμου. Στην Ομάδα 5 πρόεδρος ήταν η μαθήτριά μας Αναστασία Χωλίδη, ενώ στην Ομάδα 3 γραμματέας ήταν η μαθήτριά μας Χριστίνα Σακελλαρίου. Την παρουσίαση των πορισμάτων από τα προεδρεία, ακολούθησε ψηφοφορία, στην οποία εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία όλα τα πορίσματα των ομάδων. Το συμπόσιο ολοκληρώθηκε στις 4.30μμ και οι ομάδες αποχώρησαν.

Στο 9ο Συμπόσιο συμμετείχαν 160 μαθητές και μαθήτριες από 16 σχολεία, ενώ δύο σχολεία ήταν παρατηρητές, ως νέα μέλη του δικτύου. Συμμετείχαν επίσης 34 καθηγητές/καθηγήτριες, όπως επίσης και η Οργανωτική Επιτροπή. Το σχολείο μας είναι από τα πρώτα μέλη του Δικτύου ASPnet  της UNESCO, από το 2003.

Η διοργάνωση του 9ου Συμποσίου από το Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά υπήρξε, κατά κοινή ομολογία, επιτυχής. Οι μαθητές/τριες διατύπωσαν καινοτόμες προτάσεις αν και διαπραγματεύτηκαν δύσκολες γι αυτούς έννοιες που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σπουδών του Γυμνασίου..

Βασικό χαρακτηριστικό του 9ου Συμποσίου ήταν η αποφυγή χρήσης ποτηριών και μπουκαλιών μιας χρήσης. Κάνοντας πράξη τους σκοπούς του συμποσίου προτάθηκε κάθε σύνεδρος (μαθήτρια/μαθητής και καθηγήτρια/καθηγητής) να έχει το δικό του θερμός ή παγούρι. Το πετύχαμε σε ικανοποιητικό βαθμό.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τα συμμετέχοντα σχολεία (καθηγητές/καθηγήτριες, μαθήτριες/μαθητές) τις διευθύνσεις των σχολείων, τους επισήμους που μας τίμησαν κατά την έναρξη, την Οργανωτική Επιτροπή του Συμποσίου (εξ ολοκλήρου από το σχολείο μας), τον Σύλλογο Γονέων για τη συνεργασία και την προσφορά εδεσμάτων και νερού, το Δίκτυο Κοινωνικών Δομών του  Δήμου Πειραιά και την (δική μας) Ελένη Λαμπρινάκου για το μεσημεριανό γεύμα, την καθαρίστρια του σχολείου μας και φυσικά τις έξι εθελόντριες μαθήτριές μας που παρέμειναν από το πρωί μέχρι τη λήξη του συμποσίου, προσφέροντας τη βοήθειά τους.

Είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι ένα δημόσιο σχολείο με πολύ περιορισμένους πόρους, όπως το Ράλλειο και όλα τα δημόσια σχολεία, έφερε σε πέρας με επιτυχία ένα δύσκολο και πολύπλοκο έργο, όπως η διοργάνωση ενός μαθητικού συμποσίου.

Σύντομα θα ξεκινήσουμε την προεργασία για τον εορτασμό των 170χρόνων από την ίδρυση του σχολείου μας (1855-2025).