Αγαπητοί γονείς,

Σε λίγο καιρό τα παιδιά σας αποφοιτούν από το Δημοτικό Σχολείο και θα μπουν στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το Γυμνάσιο που θα φοιτήσουν είναι κατά κανόνα αυτό στο οποίο ανήκουν χωροταξικά με βάση τη διεύθυνση κατοικίας σας.

Το Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά όμως είναι ένα Δημόσιο Σχολείο, που δέχεται (χωρίς εξετάσεις) μαθήτριες  από όλες τις περιοχές.

Με αυτή την ανακοίνωση σας παρουσιάζουμε κάποια στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για το σχολείο μας.

Το Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά ιδρύθηκε το 1855 και πρωτολειτούργησε το 1857. Στο σχολείο φοιτούν αποκλειστικά μαθήτριες, σύμφωνα με τη θέληση του δωρητή Ιάκωβου Ράλλη, που διέθεσε σημαντικό μέρος της περιουσίας του για την ανέγερση του σχολείου αυτού, το οποίο στεγάστηκε στο κέντρο του Πειραιά απέναντι από την Πλατεία Κοραή, απ΄ όπου απομακρύνθηκε βίαια το 1971.

Από την 21η Μαρτίου 2016 το σχολείο  στεγάζεται στο δικό του νέο κτήριο επί των οδών Πειραιώς και  Επονιτών (ο δρόμος δίπλα στη Στατιστική Υπηρεσία – προέκταση της οδού Δωδεκανήσου). Κάντε κλικ ΕΔΩ να δείτε το χάρτη.

Το νέο, φιλικό προς το περιβάλλον κτήριο, διαθέτει σύγχρονα συστήματα θέρμανσης με πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Στην οροφή του διαθέτει φωτοβολταϊκά πάνελ ενώ παράλληλα γίνεται εξοικονόμηση και επαναχρησιμοποίηση του νερού. Μεταξύ άλλων διαθέτει  σύγχρονες αίθουσες Πληροφορικής, Φυσικής – Χημείας, Τεχνολογίας,  Μουσικής, Καλλιτεχνικών, Βιβλιοθήκης, ξένων γλωσσών, γήπεδο καλαθοσφαίρισης –πετοσφαίρισης, αμφιθέατρο, μεγάλη αυλή κλπ.

Το Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά είναι ένα σχολείο που σέβεται και τιμά τις παραδόσεις, εφαρμόζει τις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, συνδυάζει τη μάθηση με την ψυχαγωγία και είναι κοντά σε κάθε μαθήτρια για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος. Είναι ένα σχολείο για το οποίο οι μαθήτριές του είναι υπερήφανες.

Στο Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά υπάρχει αρμονική συνεργασία ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τις μαθήτριες. Τη σχολική χρονιά 2023-24 λειτούργησαν 12 ομάδες  (οικολογικού και ενεργειακού αποτυπώματος, κήπου, φιλοζωϊκή, σχολικής διαμεσολάβησης και αγωγής υγείας, ρομποτική, θεατρική, ρητορική, Unesco, τύπου και επικοινωνίας, κοινωνικής αλληλεγγύης, αισθητικής αναβάθμισης, μουσικής και εκδηλώσεων, εκπαιδευτικών επισκέψεων)  και  χορωδία.

Το σχολείο πρέπει να μορφώνει ολιστικά τους μαθητές και όχι μόνο γνωστικά. Γι’ αυτό το σχολείο μας διοργανώνει  εκδηλώσεις, όπως ενημερωτικές συναντήσεις και ομιλίες για κοινωνικά, εκπαιδευτικά και επαγγελματικά θέματα, που αφορούν τις μαθήτριες και τους γονείς τους. Επίσης οργανώνει  εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Ελλάδα και  στο εξωτερικό, συμμετέχει  σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα (Erasmus), αλληλογραφία με σχολεία του εξωτερικού, εκπαιδευτικές ανταλλαγές κ.ά. Αποτελεί μέλος των ASPnet Schools  of UNESCO.

Οι αιτήσεις για εγγραφή στην Α΄ Γυμνασίου του Ραλλείου Γυμνασίου της σχολικής περιόδου 2024-25 θα γίνονται ηλεκτρονικά, μέσα από την ιστοσελίδα του σχολείου, από τη Τετάρτη  20 Μαρτίου 2024 (ώρα 00:00)  μέχρι την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  (ώρα 23:59). Στην ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής θα σας ζητηθεί να καταχωρίσετε το e-mail σας.  Σε αυτό το e-mail,  μέσα στις επόμενες πέντε το πολύ ημέρες από την αίτηση, θα λάβετε τον αριθμό ειδικού πρωτοκόλλου με τον οποίο καταχωρίστηκε η αίτησή σας και με τον οποίο θα συμμετάσχετε στην κλήρωση, αν οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις 125.

Για την υποβολή αίτησης δεν χρειάζεται η προσκόμιση στο σχολείο κανενός εγγράφου.  Θα πρέπει απλώς οι γονείς, όταν συμπληρώνουν τη φόρμα της αίτησης, να γνωρίζουν τη δεύτερη ξένη γλώσσα που επιθυμεί η μαθήτρια να παρακολουθήσει.  Ως δεύτερη ξένη γλώσσα μπορείτε να επιλέξετε Γερμανικά ή Γαλλικά, ασχέτως με τη γλώσσα που αυτή τη στιγμή διδάσκεται η μαθήτρια στο Δημοτικό, καθώς η διδασκαλία και των δύο γλωσσών ξεκινά από μηδενική βάση. Σε περίπτωση αλλαγής γλώσσας θα πρέπει να κάνετε σχετική αίτηση στο Δημοτικό σχολείο που φοιτά η μαθήτρια. Τη γλώσσα αυτή θα διδάσκεται και τα τρία χρόνια φοίτησης στο Γυμνάσιο.  Ως πρώτη ξένη γλώσσα διδάσκεται υποχρεωτικά η Αγγλική.

Αίτηση υποχρεούνται να κάνουν, παρότι προβλέπεται αυτόματη εισαγωγή στο σχολείο, και οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητριών, οι οποίες έχουν αδελφές που αυτή την περίοδο φοιτούν στο Ράλλειο Γυμνάσιο ή στις δύο πρώτες τάξεις του Ραλλείου Λυκείου (δηλαδή δεν θα αποφοιτήσουν εφέτος από το Λύκειο). Θα το σημειώσουν στο σχετικό πεδίο.

Προσοχή: ΜΗΝ κάνετε δεύτερη αίτηση για το ίδιο παιδί για οποιονδήποτε λόγο, διότι θα ακυρωθεί η συμμετοχή του παιδιού στη διαδικασία. Αν έχετε κάποια απορία (και αφού παρέλθει το πενθήμερο από την ημέρα  καταχώρισης της  αίτησης), στείλτε e-mail στο ralleiogym.eggrafes@gmail.com (το e-mail αυτό χρησιμοποιείται μόνο για τη διαδικασία εγγραφών).

Η αίτηση στο σχολείο μας δεν σας αποκλείει αν θέλετε να κάνετε παράλληλα αίτηση και σε κάποιο Πρότυπο / Πειραματικό σχολείο καθώς το Ράλλειο Γυμνάσιο δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Για όσες μαθήτριες κληρωθούν και επιθυμούν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς να χρησιμοποιούν για τη μετακίνησή τους πούλμαν θα υπάρξει μέριμνα από τον Σύλλογο Γονέων (θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση μετά την κλήρωση).

Για να κάνετε την αίτηση πατήστε στην παρακάτω φόρμα:

Αίτηση Εγγραφής στην Α΄ Γυμνασίου 

Για την κλήρωση (αν χρειαστεί) θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση τον Μάιο.

Ο Διευθυντής

Δρ Δημήτριος Καλαϊτζίδης