Στις 20  και 21 Απριλίου 2024 θα διεξαχθούν οι 8οι  Διασχολικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης Γυμνασίων , «Ρήσεις & Αντι-Ρήσεις», στο Ράλλειο  Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά, με την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. και τη συνεργασία του Ε.Κ.Π.Α. και της Ελληνικής Ένωσης για την προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δ.Ε. Πειραιά και του Δήμου Πειραιά.

Οι αγώνες ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του  Ράλλειου Γυμνασίου Θηλέων Πειραιά και των Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα-Λιναρδάτου, την οποία «αγκάλιασαν» με ενθουσιασμό ως συνδιοργανωτές άλλα 11 σχολεία της Αττικής: 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθήνας, 2ο Γυμνάσιο Γλυκών Νερών,  5ο Γυμνάσιο Π. Φαλήρου, 5ο Γυμνάσιο Ν. Σμύρνης, Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο, Γυμνάσιο Εκπαιδευτηρίων Ελληνογερμανική Αγωγή, Γυμνάσιο Εκπαιδευτηρίων Δούκα, Εκπαιδευτήρια Ζαγοριανάκου, Γυμνάσιο Σχολής Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου, Ζάννειο Πρότυπο Γυμνάσιο Πειραιά, Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων.

Στη φετινή διοργάνωση και μετρώντας ήδη επτά χρόνια «ρητορικής ζωής» οι Ρήσεις & Αντι-Ρήσεις, θα υποδεχθούν είκοσι έξι σχολεία από όλη την Ελλάδα. Αυτά θα συναντηθούν με τα δεκατρία σχολεία των Συνδιοργανωτών, για να γιορτάσουν τη σημασία του «καλώς σκέπτεσθαι» και του «ευ λέγειν». Θα έχουμε λοιπόν τη χαρά και την τιμή να είναι μαζί μας επιπλέον το 1ο Γυμνάσιο Αγ. Δημητρίου, το 5ο Γυμνάσιο Αχαρνών, ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός Θεμιστοκλης, το 8ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου, το Πρότυπο Γυμνάσιο Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, το 2ο Γυμνάσιο Καλλίπολης, το 5ο Γυμνάσιο Πετρούπολης, το 21ο Γυμνάσιο Αθηνών, το 2ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών, το Ημερήσιο Γυμνάσιο Άμφισσας, το 3o Γυμνάσιο Αργυρούπολης, το Ιδιωτικό Γυμνάσιο «Εκπαιδευτήρια Γ. Ζώη’’, τα Εκπαιδευτήρια «Ι.Τσιαμούλης», το Ιδιωτικό Γυμνάσιο Ώθηση,  το 2ο Γυμνάσιο Μαρκόπουλου Μεσογαίας, τα Εκπαιδευτήρια Καραχάλιου,  η Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών, το 2ο Πρότυπο Γ/σιο Αθήνας,  το Α΄ Αρσάκειο Γ/σιο Ψυχικού, η Εράσμειος Γερμανική Σχολή, τα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη, το Καλλιτεχνικό Σχολείο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, τα Εκπαιδευτήρια Κωστέα – Γείτονα/CGSη Ελληνική Παιδεία Αμαρουσίου και το Ευρωπαϊκό Πρότυπο Πειραιά-EPS.

 Οι Διασχολικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης για Γυμνάσια στοχεύουν στην ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των μαθητών/τριών σε αυθεντικές συνθήκες επικοινωνίας, στην προαγωγή του διαλόγου και του αλληλοσεβασμού, στην ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης των μαθητών και στην καθιέρωση της συνάντησης μαθητών και εκπαιδευτικών από διαφορετικά σχολεία με κοινό ενδιαφέρον για τον λόγο και τη σκέψη.
Έγκριτοι πανεπιστημιακοί καθηγητές και σχολικοί σύμβουλοι αποτελούν την  επιστημονική επιτροπή που υποστηρίζει τη συνάντηση.   Οι μαθητές/τριες θα διαγωνισθούν στον αυθόρμητο λόγο, στους διττούς λόγους και στην εκφραστική ανάγνωση.  Οι αγώνες είναι ανοικτοί στο κοινό με την παράκληση της έγκαιρης ενημέρωσης.

Και μια καινοτομία για φέτος. Καλλιτεχνικός διαγωνισμός Ζωγραφικής με θέμα : «Η ζωή στο Διάστημα με ή χωρίς την Τεχνητή Νοημοσύνη»

 

Ακολουθούν: Πρόσκληση και πρόγραμμα των αγώνων.

 

    Δελτίο Τύπου – Αποτελέσματα