Η 14η Μαρτίου έχει ανακηρυχτεί ως Διεθνής Ημέρα Μαθηματικών, με απόφαση της γενικής συνέλευσης της UNESCO, που λήφθηκε τον Νοέμβριο του 2019.

Η ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για το ρόλο των μαθηματικών είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή, η ενέργεια και η αειφόρος ανάπτυξη, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τόσο στον ανεπτυγμένο όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Για το λόγο αυτό την 14 Μαρτίου γιορτάσαμε όλοι μαζί στο σχολείο μας τη χαρά των μαθηματικών καθώς και την Παγκόσμια Ημέρα της σταθεράς π. Γιατί? Γιατί σε πολλές χώρες, η 14η Μαρτίου (3/14) γιορτάζεται ήδη και  ως Παγκόσμια Ημέρα της σταθεράς π, μία από τις πιο γνωστές μαθηματικές σταθερές. Η ημέρα αυτή είναι και ημέρα των γενεθλίων του  Άλμπερτ Αϊνστάιν,  14 Μαρτίου 1879. Η Ημέρα γιορτάζεται με πάρτι και πίτες στολισμένες με το γράμμα π σε πολλά πανεπιστήμια και  μαθηματικές σχολές του κόσμου, ακριβώς στη 1:59 μετά το μεσημέρι, καθώς το 1,5,9 είναι οι τρεις αριθμοί που ακολουθούν τη σταθερά 3,14 .

Στο αμφιθέατρο του σχολείου μας μάθαμε για το ιστορικό υπόβαθρο της εύρεσης της σταθεράς π, από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα, την έννοια της στα μαθηματικά, τι είδους αριθμός είναι καθώς και για τους μαθηματικούς που ασχολήθηκαν με την εύρεση των άπειρων ψηφίων της.

Επίσης διοργανώσαμε και ένα διαγωνισμό δημιουργικότητας, για να βρεθεί μια φράση που να αφορά στο περιβάλλον και να αντιστοιχίζονται οι λέξεις της στα πρώτα ψηφία της σταθεράς π. Την επιμέλεια της γιορτής είχαν οι καθηγήτριες Βενάρδου Φιλιώ Ελένη και Αλεξοπούλου Γεωργία, μαθηματικοί στο σχολείο μας.