Εορτάζοντας το πολύ σημαντικό γεγονός της καθιέρωσης της 4ης Απριλίου από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας (Εγκύκλιος 28131/ΓΔ4/15-3-2024) , το Ράλλειο Γυμνάσιο πραγματοποίησε σειρά δράσεων από τη Δευτέρα 1 Απριλίου ως σήμερα.

Στο πλαίσιο της Ολιστικής Σχολικής Προσέγγισης που συστηματικά εφαρμόζουμε στο σχολείο μας, όλοι οι εκπαιδευτικοί αξιοποίησαν μέρος των μαθημάτων τους για να συνδέσουν τα διδακτικά τους αντικείμενα με το σοβαρό ζήτημα της φιλοζωίας.  Έτσι, από τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων ως τη Γεωγραφία και από τη Νεοελληνική Γλώσσα ως την Πληροφορική, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τη βασική προβληματική του φιλοζωικού κινήματος, δηλαδή την προστασία της Βιοποικιλότητας και την βελτίωση των συνθηκών ζωής όλων των ζώων στον πλανήτη.

Η Ομάδα Φιλοζωίας, από τις παλαιότερες στην Ελλάδα, φιλοτέχνησε και ανάρτησε σε όλους τους χώρους του σχολείου πανό και πόστερ με συνθήματα υπέρ της ευζωίας των ζώων.  Η ίδια ομάδα, την Πέμπτη 4 Απριλίου, στη διάρκεια της 3ης διδακτικής ώρας, με επικεφαλής τον συντονιστή της ομάδας κ. Ν. Αρφανάκο, μετέβη στην Πλατεία Κοραή του Πειραιά, όπου διένειμε ενημερωτικά φυλλάδια για την προστασία των ζώων και των αδέσποτων ειδικότερα, καθώς η 4η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων. Η ομάδα παραχώρησε συνέντευξη στο Κανάλι 1, το δημοτικό ραδιόφωνο.

Την ίδια ημέρα, Πέμπτη 4 Απριλίου, την 3η και 4η ώρα οι μαθήτριες της Ομάδας Αισθητικής Αναβάθμισης του σχολείου, συνεπικουρούμενες από κι από άλλες ενδιαφερόμενες μαθήτριες, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Καλλιτεχνικών, κας Βιβής Ντέμη, φιλοτέχνησαν στην αυλή του σχολείου, τρία μεγάλα-δεκάμετρα πανό, με σκίτσα  και συνθήματα εμπνευσμένα από τη Φιλοζωία.

Την 5η διδακτική ώρα όλο το σχολείο παρακολούθησε εξ αποστάσεως ομιλία εκπροσώπου της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ), σχετική με την Φιλοζωία. Ο εκπρόσωπος της ΠΦΠΟ που πραγματοποίησε την εξ αποστάσεως ομιλία, την οποία παρακολούθησαν άλλα 240 σχολεία από κάθε γωνιά της χώρας, ήταν ο διευθυντής του σχολείου μας.

Το Ράλλειο Γυμνάσιο είναι εξ υπαρχής ένα φιλόζωο σχολείο, ενώ είναι από τα πρώτα που φιλοξενούν σταθερά και αδιάλειπτα δύο πρώην αδέσποτα ζώα-σκυλιά, τη Ραλλού και την Μπέλλα, πάντα με τη φροντίδα του συντονιστή της ομάδας Φιλοζωίας και υποδιευθυντή του σχολείου κ. Νίκου Αρφανάκου.

 

 

       

1 Φιλοζωική Ομάδα(1).docx