Το Σάββατο 13 Μαΐου 2023, πραγματοποιήθηκαν οι Ζ΄ Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής  Τέχνης, Ρήσεις και Αντι-Ρήσεις,  στα Εκπαιδευτήρια Ζαγοριανάκου. Πρόκειται για μια ετήσια διοργάνωση που αποτελεί πλέον θεσμό, και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον Ρητορικών  Ομίλων  από  Γυμνάσια όλης της Ελλάδας, με στόχο την ανάδειξη των καλύτερων ομιλητών/τριών και την προώθηση της Ρητορικής Τέχνης και του Δημοσίου Λόγου.

Η φετινή διοργάνωση ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς  μέσω αυτής αναδείχθηκαν  θέματα που αντικατοπτρίζουν τις σημερινές κοινωνικές  εξελίξεις. Οι μικροί ρήτορες απέδειξαν, για ακόμη μία φορά, ότι το πάθος, το ήθος και ο λόγος πάντα πείθουν !
Το κοινό, αποτελούμενο από μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, αλλά και από επίτιμα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας,  εντυπωσιάστηκε από την επιδεξιότητα και την πειστικότητα των μικρών μαθητών και μαθητριών, που κατάφεραν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς κάθε θέμα,  με την κριτική τους σκέψη και το λεκτικό τους ταλέντο.

Οι Ρητορικοί Αγώνες αποτελούν μια σημαντική προσπάθεια για την ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και  την ανάδειξη ταλαντούχων μαθητών και μαθητριών .
«Το πνεύμα της … Αντιλογίας», το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί με  επιτυχία για 10η συνεχή χρονιά, πραγματοποιεί δημιουργικές συναντήσεις για τα μέλη του. Φέτος, έπειτα από επίμονη προσπάθεια, τα αποτελέσματα απέδειξαν πως  η φανερή αγάπη για τον Λόγο,  βοηθά  τις μαθήτριες του ομίλου  να αναπτύσσουν  τις ικανότητές τους και την ευελιξία τους ως ομιλήτριες.

Στα θετικά αποτελέσματα συνετέλεσε η στήριξη  των αγαπημένων μας εκπαιδευτριών, της  φιλολόγου Ε. Λαμπρινάκου –ιδρύτριας  του ομίλου– αλλά και της φοιτήτριας  Μ.Μ. Φωτίου, πρώην μαθήτριας  του Ραλλείου Γ/σίου και διακεκριμένης ομιλήτριας.  Με την αφοσίωσή τους  έχουμε εξελιχθεί ως ομιλήτριες αλλά και ως άνθρωποι εξίσου.   Το έργο τους αλλά και ο ζήλος τους για τη Ρητορική είναι εκείνα που μας εμπνέουν!

Γι΄ αυτό καταφέραμε τα εξής: Στο αγώνισμα της Εκφραστικής Ανάγνωσης βραβεύτηκαν η Αθηνά Μοσχίδου (Α΄Γ/σίου), κατακτώντας την 3η θέση,  και η Εύα Φεντούρη (Β’ Γ/σίου), κατακτώντας την 4η θέση. Στο αγώνισμα του Αυθόρμητου Λόγου βραβεύτηκε η  Μιχαέλα Αθανασοπούλου (Β’ Γ/σίου) στην 4η θέση! Φυσικά, και στο αγώνισμα των Διττών Λόγων είχαμε ακόμη μια διάκριση με τη Μαριφύλλη Πέτρου (Β΄ Γ/σίου), η οποία ήταν μέλος της νικήτριας ομάδας στους τελικούς αγώνες και κατέκτησε την 12η θέση της καλύτερης ομιλήτριας. Επιπλέον, η Κλεοπάτρα Κονόμου (Β’ Γ/σίου) με την ομάδα της κατατάχθηκαν στην 4η θέση των καλύτερων ομάδων του debate, και η Αγγελική Τούντα (Α’ Γ/σίου) στην 5η θέση. Αξιοσημείωτη παρουσία στο αγώνισμα της Εκφραστικής Ανάγνωσης  επέδειξε και η Βάγια Αναστασοπούλου  (Γ’ Γ/σίου) με την κατάταξή της στην πρώτη εικοσάδα σε σύνολο εβδομήντα πέντε ομιλητών. Επιπλέον η Αριάδνη Πετρολέκα απέσπασε τη 2η θέση στον παράλληλο διαγωνισμό αφίσας, που έλαβε χώρα, για πρώτη φορά φέτος, στο πλαίσιο των Ρητορικών Αγώνων. Η ημέρα αυτή θα μείνει στη μνήμη όλων, γιατί μας χάρισε τροφή για σκέψη και προβληματισμό σχετικά με ποικίλα επίκαιρα θέματα.

Το εντυπωσιακότερο όμως είναι ότι οι παραπάνω νικήτριες  κέρδισαν και το “εισιτήριο” για τους αγώνες του προγράμματος YouLEAD της ActionAid τον Ιούνιο και θα διεκδικήσουν συμμετοχή στην ελληνική αποστολή που θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες τον Φεβρουάριο του 2024, και θα γνωρίσει αποστολές από άλλες 5 χώρες, συμμετέχοντας στις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου, για να διατρανώσουν την επιθυμία τους να κάνουν κάτι που «μετράει».

Είμαστε παραπάνω  από περήφανες για τη Ρητορική Ομάδα του  σχολείου μας,  η οποία μας χαρίζει εμπειρίες και δεξιότητες  ζωής για τη μελλοντική μας πολιτειότητα!!!

Τα μέλη
του Πνεύματος της… Αντιλογίας

Αγγελική, Δήμητρα, Αθηνά πρωταγωνίστριες του ομίλου από Α΄ Γυμνασίου

Μία από τις θριαμβεύτριες

Στον δρόμο προς τη νίκη των… Γλυκών Νερών!!!

Δήμητρα και Αγγελική στον χώρο υποδοχής του σχολείου φιλοξενίας

Δήμητρα, Αγγελική,Κλεοπάτρα…έτοιμες για αγώνα…