Ομάδα αποτελούμενη από 25 μαθήτριες  της Β΄ Γυμνασίου του σχολείου μας και 19 της Α΄ και της Β΄ τάξης του Ραλλείου Λυκείου  επισκέφτηκε την Πορτογαλία από 20 έως και 25 Μαρτίου 2018 ύστερα από πρόσκληση του Esero (European Space Education Resource Office) που ανήκει στον ESA (European Space Agency – Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος). Αρχηγοί της αποστολής ήταν η εκπαιδευτικός του σχολείου μας Βασιλεία Κύρου και ο εκπαιδευτικός του Ραλλείου Λυκείου Δημήτρης Αγγελιδάκης. Συνοδοί οι εκπαιδευτικοί Νίκος Αρφανάκος, Γιάννης Αναγνωστόπουλος και Μαρία Ψωμά.

 

1η ημέρα ΤΡΙΤΗ 20.03.2018

Αναχώρηση για Λισαβόνα από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Άφιξη στην πορτογαλική πρωτεύουσα, η οποία είναι κτισμένη στους επτά λόφους του ποταμού Tagus. Είναι η γενέτειρα του fado με τα στενά, γραφικά σοκάκια, τα σπίτια με τις κεραμοσκεπές και τις στολισμένες με πολύχρωμα πλακάκια προσόψεις. Άμεση αναχώρηση με προορισμό το Πόρτο. Στη διαδρομή κάναμε στάση στην Κοΐμπρα όπου περιηγηθήκαμε  στο χώρο του Πανεπιστημίου και στους δρόμους της πόλης των ποιητών με το πολυτραγουδισμένο της ποτάμι Μοντέγκο. Άφιξη στο Πόρτο και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο

2η ημέρα  ΤΕΤΑΡΤΗ 21.03. 2018

Ξενάγηση στην εντυπωσιακή πόλη Πόρτο που είναι κτισμένη στις όχθες του ποταμού Douro και απλώνεται αρμονικά στους λόφους διατηρώντας ακόμη και σήμερα την μεσαιωνική της άποψη. Στην περιοχή Ριμπέϊρα, κατά μήκος του ποταμού, εκτείνονται οι παλιές συνοικίες με τα πολλά παραδοσιακά καταστήματα και την ανοιχτή αγορά που βρίσκεται στην αποβάθρα, από όπου παλαιότερα φόρτωναν στις χαρακτηριστικές βάρκες το ομώνυμο κρασί. Στην άνω πόλη περιηγηθήκαμε στην περιοχή του Καθεδρικού Ναού και το παλιό κτίριο των σιδηροδρόμων.

3η ημέρα ΠΕΜΠΤΗ 22.03.2018

Aναχώρηση για τη Λισαβόνα μέσω του Αβέιρο, που χαρακτηρίζεται ως η Βενετία της Πορτογαλίας καθώς οι βάρκες της θυμίζουν γόνδολες. Mικρή στάση στο πανέμορφο μεσαιωνικό χωριό των καλλιτεχνών Όμπιτους με τα στενά σοκάκια ανάμεσα σε λευκά σπιτάκια στολισμένα με πολύχρωμα λουλούδια και την πανοραμική θέα από τα τείχη ύψους 13 μέτρων που περιστοιχίζουν περιμετρικά το χωριό. Άφιξη στη Λισσαβώνα, τη γραφική και φιλόξενη πόλη, που παρόλο τις συνεχόμενες επιδρομές των βαρβαρικών λαών για πολλούς αιώνες, διατηρεί έως και σήμερα το λατινικό ένδοξο χαρακτήρα της. Επίσκεψη στον ανατολικό λόφο της Λισαβόνας με το Castelo de Sao Jorge (από όπου είναι πανοραμική και χαρακτηριστική η θέα στη Λισσαβώνα).

4η ημέρα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23.03.2018

Επίσκεψη στο Τεχνολογικό Πάρκο της Λισαβόνας και συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Εsero (European Space Education Resource Office)  Πορτογαλίας. Μετά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επίσκεψη στο Πάρκο των Εθνών που κατασκευάστηκε για την Διεθνή Έκθεση EXPO 1998 απ’ όπου θαυμάσαμε μεταξύ άλλων και την γέφυρα VASCO DA GAMA. Επίσκεψη στο μοναστήρι των Ιερωνυμιτών, το πιο εντυπωσιακό σύμβολο της πορτογαλικής δύναμης και πλούτου, που χτίστηκε το 1502 κατόπιν εντολής του βασιλιά Manuel I για να τιμήσει τη μνήμη του Vasco da Gama για την επιτυχή επιστροφή του από την Ινδία. Τέλος επίσκεψη στο μνημείο των Ανακαλύψεων καθώς και τον χαρακτηριστικό Πύργο του Μπελέμ, απ’ όπου ξεκίνησαν οι Πορτογάλοι θαλασσοπόροι για τα πέρατα της γης. Αυτός ο περίφημος πύργος που φαντάζει περισσότερο σαν ένα μικροσκοπικό κάστρο, χτίστηκε το 1515 κοντά στις όχθεις του ποταμού TEJO για να προστατεύσει τις εκβολές του ποταμού και έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

5η ημέρα ΣΑΒΒΑΤΟ 24.03.2018

Κάναμε μία  ιδιαίτερα απολαυστική εκδρομή στα περίχωρα της Λισαβόνας, στη Σίντρα θερινή κατοικία των βασιλέων, το Κασκάις που είναι ένα πολύ όμορφο ψαροχώρι, το Εστορίλ το τουριστικό θέρετρο της Πορτογαλίας και το Κάμπο ντα Ρόκα το δυτικότερο σημείο επί ηπειρωτικού εδάφους της Ευρώπης.

6η ημέρα ΚΥΡΙΑΚΗ 25.03.2018

Επίσκεψη στην πλατεία Praça de Entrecampos και την   αρένα ταυρομαχίας Campo Pequeno της Λισαβόνας. Αναχώρηση για Αθήνα από το αεροδρόμιο της Λισαβόνας.