Τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 η Γ΄τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε το Φ.Σ. «Παρνασσός» (ο αρχαιότερος πολιτιστικός σύλλογος της Αθήνας), προκειμένου να συμμετάσχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μνήμη και Πόλη»: ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός στην Κατοχή».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δημόσιας ιστορίας, που σχεδιάστηκε από το Σύλλογο Φίλων του Φ.Σ. «Παρνασσός» σε συνεργασία με την «Ομάδα hiστορισταί», παρουσιάστηκε στις μαθήτριες από την κ. Μαρία Σαμπατακάκη, ιστορικό.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθήτριες παρακολούθησαν το ιστορικό ντοκιμαντέρ «ΤΟ ΣΤΑΡΙ» της ομάδας hiστορισταί, με θέμα την εμπειρία του κατοχικού λιμού, το τραύμα και την επίδρασή του στη συλλογική μνήμη, αλλά και την αποστολή ξένης βοήθειας.

Στη συνέχεια, περιηγήθηκαν στους χώρους του Φ.Σ. «Παρνασσός», ενημερώθηκαν για το παρελθόν του, τόσο ως Στρατοδικείο, όσο ως χώρο φιλοξενίας και παροχής βοήθειας στους Αθηναίους, ανακαλύπτοντας τις σχετικές μνήμες της πόλης μέσω αντιγράφων υλικού αρχείου.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα οργανώθηκε από τις φιλολόγους του σχολείου μας Αραθύμου Αικ. & Κυριακάκου Ελ. στο πλαίσιο διδασκαλίας του μαθήματος της Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας στη Γ΄τάξη.